Participarea americană la ceremoniile din 9 mai agită spiritele la Chişinău. Proruşii fac campanie de dezinformare

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat joi că prezența militarilor americani în Piața Marii Adunări Naționale la 9 mai este 'o reconfirmare simbolică a victoriei comune obținute de puterile aliate împotriva nazismului', într-o încercare de a calma spiritele, după ce partidele de stânga proruse au lansat ceea ce presa de peste Prut a numit o 'campanie de dezinformare' în spațiul public cu privire la acest subiect, relatează Radio Chișinău.

06 mai 2016, 07:21

SUA au contribuit masiv la obținerea victoriei împotriva nazismului, subliniază președintele moldovean într-un comunicat de presă, în contextul participării, pentru prima dată, a 200 de militari americani, cu tot cu echipamentele din dotare, la evenimentele dedicate Zilei Victoriei în Piața Marii Adunări Naționale, notează sursa citată. Grupul de militari americani, însoțit de circa 100 de echipamente și tehnică, a sosit pe 3 mai în Republica Moldova pentru a participa la un exercițiu comun moldo-american.

‘În acest context, ‘isteria antiamericană, anti-NATO’ este una absolut irelevantă în peisajul democrațiilor moderne, fiind o reminiscență a războiului rece, străină poporului nostru. Ar fi de înțeles dacă așa-numiții patrioți socialiști ar manifesta aceleași sentimente patriotice și în cazul staționarii ilegale a armatei Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, armată care protejează separatismul de pe malul stâng al Nistrului’, menționează Nicolae Timofti în aceeași declarație.

Partidul Socialist al lui Igor Dodon a amenințat cu acțiuni de protest de 9 mai, în timp ce liderul comuniștilor Vladimir Voronin i-a trimis o scrisoare ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, în care susține că ‘expunerea echipamentului militar american în centrul capitalei ar putea duce la consecințe imprevizibile’, conform publicației Tribuna.md.

Citeşte şi Militarii americani participă la exerciţiul Dragon Pioneer 2016, în Republica Moldova

Mai mult, Voronin își manifestă indignarea în legătură cu participarea grupului de militari americani, însoțit de echipamente și tehnică militară, la un exercițiu pe teritoriul Republicii Moldova, ‘țară neutră’.

‘În opinia noastră, partea americană face o greșeală de neiertat — trimiterea de echipament militar pe teritoriul unei țări neutre. Și chiar dacă presupunem că ideea exercițiilor militare comune a venit și a fost pusă în aplicare de autoritățile de la Chișinău fără viziune, șederea trupelor și a echipamentelor americane în țara noastră impune Statelor Unite ale Americii o sarcină importantă de responsabilitate’, scrie Voronin în mesajul său.

‘Eu, personal, sunt convins că situația actuală este rezultatul unei neînțelegeri, care a apărut din cauza încrederii părții americane în cei de la guvernare, care fie nu știu ce fac, fie o fac cu rea intenție, implicându-vă și pe dumneavoastră în jocurile lor murdare și periculoase’, susține liderul comunist, evocând în acest context Declarația privind inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova. Acest document a fost votat de parlamentul de la Chișinău, la inițiativa grupului de parlamentari comuniști, în luna martie acest an și stipulează că neutralitatea permanentă a Republicii Moldova este ‘o garanție a menținerii păcii și stabilității’ atât în țară, cât și în restul regiunii.