Participarea FMI la acordul pentru Grecia este decisivă pentru Guvernul german

Germania insistă că Fondul Monetar Internațional trebuie să fie partener la următorul acord pentru Grecia, a afirmat vineri Christiane Wirtz, purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, transmite DPA.

14 aug. 2015, 13:39
Participarea FMI la acordul pentru Grecia este decisivă pentru Guvernul german

Fondul Monetar Internațional participă la al treilea pachet de asistență financiară ce va fi acordat Greciei, în valoare de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), cu condiția ca ceilalți creditori să reducă povara datoriei Greciei. „În privința reducerii datoriei, va trebui să existe un angajament specific, concret” din partea europenilor, a declarat recent purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.

Declarația purtătorului de cuvânt al cancelarului Angela Merkel vine ca răspuns la solicitarea de joi a negociatorilor FMI privind o reducere a poverii datoriei Greciei, insinuând că FMI ar putea refuza să ajute Grecia dacă termenii acordului de asistență financiară nu prevăd atenuarea datoriei.

„Participarea FMI este de o importanță decisivă pentru Guvernul german”, a afirmat Wirtz.

Declarația vine după ce joi adjunctul ministrului de Finanțe, Jens Spahn, a afirmat că Berlinul este pregătit să discute despre o reducere a poverii datoriei Greciei, cum ar fi o extindere a scadenței împrumuturilor sau o atenuare a condițiilor, dar nu se pune problema unei ștergeri a datoriei.

Oficialul a adăugat că unele probleme, cum ar fi privatizarea și recapitalizarea băncilor, vor trebui rezolvate săptămâna aceasta și pentru Germania este important ca FMI să rămână implicat în pachetul de asistență financiară pentru Grecia.

Conform datelor Eurostat, la sfârșitul primului trimestru din 2015, cel mai ridicat nivel al datoriei guvernamentale din UE se înregistra în Grecia — 168,8% din PIB.

Citeşte şi Germania a PROFITAT de pe urma crizei din Grecia. A făcut economii bugetare de peste 3 la sută din PIB