Partidele din coaliția de guvernare și-au exprimat punctul de vedere. Cu cât vor crește pensiile în 2023

Pensiile vor crește în 2023, au asigurat partidele din coaliția de guvernare, în repetate rânduri. Totuși, dezbaterea se poartă în legătură cu procentul cu care veniturile seniorilor României vor fi majorate. 

10 oct. 2022, 16:39
Partidele din coaliția de guvernare și-au exprimat punctul de vedere. Cu cât vor crește pensiile în 2023

UDMR, partidul condus de către Kelemen Hunor, cere o majorare a pensiilor cel puțin la nivelul inflației, adică de 15-16%. PSD vrea ca pensiile să fie majorate cu minimum 10%, punct de vedere care a fost acceptat între timp și de PNL.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat luni că bugetul pentru majorarea pensiilor în 2023 va fi de aproximativ 11 miliarde de lei, ceea ce ar însemna o creștere a veniturilor pensionarilor cu 10%.

„Impactul ar fi de 11 miliarde de lei pentru o majorare, aşa cum propus în primă fază, cu cel puţin 10%. Este o sumă sustenabilă, identificată din calculele noastre.

Discutăm în coaliţie şi luăm decizia finală în termenul cel mai scurt, dar sigur va fi o majorare de la 1 ianuarie, aşa cum a precizat şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul Nicolae Ciucă”, a declarat Marius Budăi.

„Când am făcut această propunere, am identificat şi sursa. Ne-am bazat pe cifre foarte clare, pe cifre care sunt postate pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, pe execuţia bugetară din cadrul Ministerului de Finanţe”, a mai punctat ministrul.

 

Când va fi votat bugetul pentru anul 2023

 

Cel mai probabil, în această toamnă pensionarii vor primi verdictul.

„Am discutat şi ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiţii. De asemenea, vom asigura implementarea programelor din PNRR.

Ne vom asigura de asemenea că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar şi inflaţia. Concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor şi a pensiilor începând cu anul viitor. Totodată, asigurând măsurile necesare pentru protejarea populaţiei vulnerabile”, a transmis Nicolae Ciucă, în ședința de guvern.