Partidul Jobbik cere să li se RETRAGĂ refugiaţilor dreptul de a VOTA în alegerile municipale

Partidul naționalist ungar Jobbik vrea ca dreptul de a vota în alegerile locale să le fie retras refugiaților ale căror cereri de azil au fost aprobate, a anunțat luni viceliderul grupului parlamentar al Jobbik, Daniel Karpat, transmite luni MTI, citată de Agerpres. 

31 aug. 2015, 15:01
Partidul Jobbik cere să li se RETRAGĂ refugiaţilor dreptul de a VOTA în alegerile municipale

Într-o conferință de presă, el a afirmat că atât Constituția ungară, cât și alte legi au lăsat deschisă posibilitatea ca cei care primesc azil în Ungaria să poată vota în alegerile locale.

Karpat și-a exprimat îngrijorarea legată de faptul că numărul refugiaților în această situație ar putea spori semnificativ în viitorul apropiat, de la câteva sute în prezent, iar acest lucru ar putea influența rezultatul scrutinului respectiv.

‘Este rezonabil că persoanele persecutate trebuie să primească hrană, apă și adăpost pentru o perioadă temporară, dar atunci când vine vorba de stabilirea lor și acordarea de drepturi de a vota și de a închiria locuințe, Jobbik respinge această posibilitate’, a subliniat Daniel Karpat, potrivit Agerpres.

Ungaria intenționează să înăsprească săptămâna viitoare o serie de legi pentru a reduce presiunea valului de imigranți asupra țării, una dintre măsuri referindu-se la folosirea armatei, în caz de necesitate, pentru a ajuta forțele de poliție în apropierea graniței sudice, a anunțat vineri Gergely Gulyas, deputat din partea formațiunii de guvernământ FIDESZ.

Citeşte şi Merkel AVERTIZEAZĂ: Criza IMIGRANŢILOR pune sub semnul întrebării zona Schengen

Modificările vor viza în total 13 legi, unele având nevoie pentru adoptare de votul a două treimi dintre parlamentari, a precizat Gulyas, care a cerut sprijinul opoziției pentru aprobarea lor.

Printre modificările avute în vedere se află crearea unor zone speciale de tranzit lângă frontiera cu Serbia, unde să fie reținuți imigranții în timp ce le sunt procesate cererile de azil. Se prevede de asemenea înăsprirea pedepselor pentru trecerea ilegală a graniței. Dacă vor fi adoptate, modificările vor intra în vigoare de la mijlocul lunii septembrie.