Partidul oligarhului Plahotniuc anunţă că predă puterea în Republica Moldova. PDM a decis retragerea de la guvernare UPDATE

Partidul Democrat din Republica Moldova a anunţat vineri, 14 iunie, că renunţă la guvernare. Guvernul Filip îşi depune mandatul, potrivit unui anunţ oficial, însă transmite că Guvernul Maia Sandu nu este legal, iar orice decizie luată de acesta este ilegală.

14 iun. 2019, 14:31
Partidul oligarhului Plahotniuc anunţă că predă puterea în Republica Moldova. PDM a decis retragerea de la guvernare UPDATE

UPDATE: Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, spune că Parlamentul trebuie să se convoace şi să schimbe membrii Curţii Constituţionale. Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă, transmite deschide.md. „Vreau să vă felicit cu victoria dar este o victorie simbolică pentru că PDM nu-şi recunoaşte înfrângerea. Nu poate Guvernul Filip să demisioneze atât timp cât după 8 iunie ei deja se aflau ilegal în funcţie. Acum Parlamentul trebuie să se convoace să schimbe membrii Curţii Constituţionale. Cea mai simplă metodă este ca membrii CCM să revizuiască deciziile. Mă adresez Procurorului general dar şi CNA – daţi-vă demisia”, a declarat Dodon precizând că Maia Sandu şi colegii săi ar trebui să intre astăzi în cabinetele lor.

Partidul Democrat din Republica Moldova (PDM), condus de Vladimir Plahotniuc, a anunţat vineri după-amiază retragerea de la guvernare, în contextul crizei politice de la Chişinău. Pavel Filip şi-a prezentat în faţa presei demisia din funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova şi a făcut o trecere în revistă a greutăţilor cu care s-a confruntat în perioada 2016-2019, iar pe final i-a urat succes noului premier, potrivit Unimedia.

PDM susţine că actuala criză politică nu va fi rezolvată de demisia Guvernului Filip, pentru că există în vigoare deciziile Curţii Constituţionale care au dus la dizolvarea Parlamentului. Astfel, reprezentanţii partidului sunt de părere că în final se va ajunge tot la alegeri anticipate.

Guvernul este tranferat în mâinile Maiei Sandu. În urma ședinței Consiliului Politic Național al PDM din 14 iunie 2019, vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari, a anunțat că Partidul Democrat pleacă de la guvernare, iar începând cu ziua de astăzi, întregul cabinet de miniștri din echipa Filip, vor demisiona.

„S-a luat act de refuzul celorlalte partide de a accepta dialogul pentru identificarea soluțiilor legate de soluționarea crizei politice, constituționale și instituționale. Ave, soluții juridice, pentru ca binomul PSRM – ACUM să poată prelua guvernarea legal, să iasă din ilegalitate în care se află acum. Având în vedere lipsa deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare și de a debloca țara, dar în același timp de a debloca țara din criză, PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului. Aceasta este singura modalitate legală prin care se poate face acets lucru”, a declarat Vladimir Cebotari de la tribuna democraților.

Astfel, Cebotari a mai adăugat că începând cu ziua de azi, 14 iunie, prim-ministrul, Pavel Filip, și toți miniștrii vor depune cererile de demisie.

„Decizia noastră are efect politic, va rezolva parțial blocajul politic și va fi un semnal clar că PDM nu se ține de putere”, a mai adăugat Cebotari, potrivit unimedia.

Am venit la Guvern într-o situaţie extrem de gravă, când era o gaură imensă. Am ridicat economia […] Sper că următorul Guvern va continua aceste programe, după cum aţi văzut, încasările noastre au fost mari”, a declarat Pavel Filip într-o conferinţă de presă susţinută la scurt timp după ce Partidul Democrat din Republica Moldova a anunţat că cedează guvernarea. 

”Vreau să mulţumesc vecinilor, România şi Ucraina, că ne-au ajutat în situaţiile mai grele. Cred că am reuşit să dăm dovadă de verticalitate în această perioadă. Obiectivul meu a fost aşa ca să facem ca parcursul european să fie ireversibilă. Nu m-am gândim că o să avem o coaliţie convenţional pro-europeană”, a adăugat Filip. 

”Am luat această decizie pentru că în ultimele zile se fac presiuni asupra unor funcţionarilor publici. Fac apel la următorul guvern să nu să se lanseze în vendete faţă de aceşti oameni care nu au vrut să ia vreo tabără sau alta. Criza constituţională rămâne în continuare fără soluţii. Toţi actorii politici vor trebui să ia o decizie faţă de asta. Vom munci pentru Moldova, doar că din altă poziţii. Îi doresc succes următorului prim-ministru”, a conchis Pavel Filip.

Partidul Democrat a anunţat că pleacă de la guvernare, cedând conducerea celor din PSRM şi Blocul ACUM. În urma şedinţei Consiliului Politic Naţional al PDM din 14 iunie 2019, vicepreşedintele PD, Vladimir Cebotari, a anunţat că Partidul Democrat pleacă de la guvernare, iar începând cu ziua de vineri, întregul cabinet de miniştri din echipa Filip, vor demisiona.

Formaţiunea politică a organizat vineri o reuniune pentru luarea unor „decizii privind soluţionarea blocajului politic şi juridico-instituţional în care se află ţara”.

La finalul reuniunii, conducerea Partidului Democrat a anunţat retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului condus de premierul Pavel Filip, relatează Unimedia.

Decizia a fost luată pe fondul presiunilor exercitate de Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia, care au anunţat recunoaşterea Guvernului condus de Maia Sandu, alcătuit prin susţinerea Partidului Socialist (PSM) şi a alianţei ACUM, formată de Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr.