Corpul neînsufleţit al lui Nelson Mandela a fost adus la Qunu, unde va fi înmormântat duminică

Sicriul lui Nelson Mandela, învelit în steagul Africii de Sud, a fost transferat sâmbătă dimineaţa pe un aeroport militar în apropiere de Pretoria, în cadrul unei ceremonii organizate de către Congresul Naţional African (ANC), transmise în direct. Corpul neînsufleţit al lui Nelson Mandela a ajuns sâmbătă după-amiaza la reşedinţa sa de la Qunu (sud), satul în care şi-a petrecut copilăria şi în care va fi înmormântat duminică.

14 dec. 2013, 09:52
Corpul neînsufleţit al lui Nelson Mandela a fost adus la Qunu, unde va fi înmormântat duminică

Sicriul cu corpul neînsufleţit al eroului luptei împotriva regimului de apartheid, a fost scos cu grijă din dric, potrivit postului public SABC2. Mandla, cel mai în vârstă dintre nepoţii lui Mandela, a stat la căpătâiul defunctului, potrivit tradiţiei, scrie Mediafax.

Membri de cel mai înalt rang din cadrul partidului pe care Mandela l-a condus la putere în 1994 erau prezenţi, inclusiv succesorii acestuia Thabo Mbeki (1999-2008) şi Jacob Zuma (din 2009), dar şi soţia fostului lider, Graca Machel, în vârstă de 68 de ani, şi fosta soţie a acestuia, Winnie Madikizela-Mandela, vizibil afectate.

Ceremonia a fost gravă, de reculegere religioasă, rezervată unui adevărat „areopag” de activişti în culorile galben-verde ale ANC, activişti comunişti (SAPC), sindicalişti în roşu şi foşti veterani ai luptei împotriva segregării rasiale, ca pastorul american Jesse Jackson.

Corpul neînsufleţit al lui Nelson Mandela a ajuns sâmbătă după-amiaza la reşedinţa sa de la Qunu (sud), satul în care şi-a petrecut copilăria şi în care va fi înmormântat duminică.

Dricul, precedat de vehicule militare, a intrat pe proprietate la ora locală 16.00 (şi ora României), o zonă care se află sub o strictă supraveghere militară şi a poliţiei de mai multe zile.

Decedat la Johannesburg pe 5 decembrie, la vârsta de 95 de ani, înconjurat de membri ai familiei, Nelson Mandela urmează să fie înmormântat duminică în cavoul familiei, la Qunu, satul în care şi-a petrecut copilăria, punctul culminant al celor zece zile de doliu naţional, în care au avut loc numeroase ceremonii populare.

În decurs de trei zile, aproximativ 100.000 de sud-africani s-au înclinat în faţa catafalcului expus la Pretoria, unii, nerăbdători, forţând barajele poliţiei vineri pentru a-şi lua bun rămas de la eroul lor.