Pasajul de la Piaţa Presei Libere a fost inaugurat de primarul Capitalei, Sorin Oprescu VIDEO

Pasajul Piaţa Presei a fost inaugurat duminică dimineaţă. Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu a participat la deschiderea traficului în acest pasaj lung de 700 de metri, care va prelua de acum traficul de pe DN1, informează România TV.

19 iul. 2015, 08:13
Pasajul de la Piaţa Presei Libere a fost inaugurat de primarul Capitalei, Sorin Oprescu VIDEO

Pasajul de la Piaţa Presei Libere a fost inaugurat, duminică dimineaţa. La inaugurarea Pasajului, primarul general Sorin Oprescu a anunțat că se intenționează înființarea a încă unui pasaj subteran de pietoni la Ministerul Culturii, ceea ce va rezolva problema aglomerării traficului. De asemenea, Sorin Oprescu a anunțat că intenționează să demareze lucrări pentru pasaje pietonale subterane la Lizeanu, dar și la intersecția dintre Tunari cu Barbu Văcărescu. În ceea ce privește noul pasaj pietonal deschis pentru traversarea Șoselei Kiseleff, primarul general Sorin Oprescu a anunțat că va fi dotat cu lifturi, pentru persoanele cu handicap locomotor, deoarece rampele de acces ar reprezenta probleme, în caz de ploaie, scrie b365.ro.

Lucrările la pasaj au început în martie 2014 și ar fi trebuit finalizate în luna aprilie a acestui an. Inaugurarea lucrării a fost amânată de mai multe ori după ce în zona rampei spre Bd. Mărăști au fost descoperite mai multe cabluri electrice care nu erau prevăzute în planul Enel și au trebuit mutate.

Pasajul subteran de la Piaţa Presei Libere face legătura între Șos. Bucureşti – Ploieşti şi bulevardele Kiseleff şi Mărăşti. Lungimea totală a lucrării este 740 de metri din care pasajul propriu zis are 190 m, iar rampele au o lungime de 140 m şi o lăţime de 7,8 m. Se intră în pasaj de pe Șoseaua Bucureşti-Ploieşti, din dreptul Fântânii Mioriţa şi se iese fie pe Bd. Kiseleff, fie pe Bd. Mărăşti.

În cadrul proiectului a fost construit și un nou pasaj pietonal care leagă nodul de transport de la Piața Presei Libere (capăt tramvai 41) cu aleea ce desparte Berăria H de Hard Rock Cafe. De asemenea, vechiul pasaj pietonal a fost scurtat și modernizat.

Contractul de proiectare şi execuţie a Pasajului Piaţa Presei Libere a fost atribuit Asocierii SC Apolodor Demolari SRL-SC Eurovia Construct International – SC Tehcon & Edilitare şi Infrastructura SRL – SC Consitrans SRL. Valoarea finală pentru care a fost atribuit contractul este de 74,9 milioane lei (18,2 milioane euro). La acest contract se adaugă şi cel pentru consultanţă, pentru care Primăria Capitalei este dispusă să plătească 70.000 de euro.

Piața Presei Libere, pe lângă valențele sale urbanistice, reprezintă și o intersecție complexă, datorită poziției sale pe intrarea de nord a orașului – cea mai circulată – și în capetele a 3 artere majore: şos.Kiseleff, bd. Poligrafiei și şos.Bucureşti-Ploieşti.

Citeşte şi Lucrările la Pasajul pietonal subteran de la Piaţa Romană, AMÂNATE. Care este motivul

Se observă cu ușurință că, mai ales la orele de vârf, circulația în piață se desfășoară cu dificultate, conducătorii auto fiind nevoiți să aștepte mai multe cicluri de semafor pentru a parcurge intersecția din unele direcții.
Mai mult decat atat, demararea lucrarilor la Pasajul subteran Piata Presei Libere s-a impus odata cu finalizarea pasajului denivelat subteran de pe DN 1 – intersectie cu bulevardul Aerogarii, moment in care traficul de la intrarea in oras s-a mutat in intersectia din Piata Presei Libere.

Astfel zona a devenit principalul nod de circulatie care impune probleme de trafic, situat la intarea de nord a Municipiului Bucuresti.

Acest fapt a necesitat denivelarea intersecției, iar soluția constructivă adoptată a fost singura care s-a încadrat în constrângerile urbanistice și de mediu impuse.

Optimizeaza circulatia in intersectia Piata Presei Libere, pe directiile Bulevardul Kiseleff – Arcul de Triumf, Bulevardul Mărăşti – Expoziţiei.

Se fluidizeaza traficul in intersectie prin introducerea fluxului principal de vehicule de pe directia Fantana Miorita– b-dul Marasti in subteran.

Realizarea pasajelor pietonale contribuie la mentinerea unui flux continuu al traficului, eliminand un punct de confict dintre vehicule si Pietoni (Soseaua Kiseleff), creand in acelasi timp un trafic fluent si pentru pietoni. Creste siguranta pietonilor.

Creste capacitatea intersectiei cu 30%. Se estimeaza ca prin pasaj vor circula 2000 de vehicule/ora.

Fluidizeaza transportul in comun prin asigurarea unei mai bune conectivitati a liniilor de transport public cu punctele de interes din zona.

Pe lângă avantajele de fluență nou create, va crește și gradul de siguranță al circulației, parte din fluxuri fiind separate.

Totodată, a fost realizată o nouă stație de transport public de suprafață pe şos.Kiseleff, vechile stații fiind relocate pe noul amplasament, asigurând o transbordare mai facilă între diferitele trasee și moduri de transport.

Valoarea investiţiei este de 60,4 milioane de LEI, fără TVA.

Citeşte şi RATB schimbă staţiile din zona Piaţa Presei