PASAJUL de la Piaţa Sudului, realizat în proporţie de 30%. Proiectul trebuia terminat în 2015. Când ar trebui inaugurat

La 31 decembrie 2015, pasajul de la Piaţa Sudului era terminat în proporţie de 30%, motiv pentru care Primăria Capitalei a pierdut fondurile europene în valoare de 83.894.535,75 lei, sumă ce va fi asigurată din bugetul Municipalităţii. Judecând după cum arată acum, lucrările nu au avansat foarte mult, deşi noul termenul de finalizare a fost stabilit pentru 30 iunie 2016.

28 ian. 2016, 06:51

Cu toate că Primăria mai are doar 5 luni pentru a finaliza pasajul, lucrările avansează extrem de încet. Bucureştenii se plâng zilnic de haosul din trafic, iar mai mulţi locuitori din zonă au creat un grup pe Facebook (Lucrări Pasaj Rutier Piaţa Sudului) pentru a identifica metodele de urgentare a proiectului.

„Pentru realizarea scopului propun urmatoarele:
– sa formulam cereri catre Primaria Generala a Capitalei pentru furnizarea de informatii publice, eliberarea de documente si consultarea documentatiei tehnice si economice cu privire la constructia pasajului. In urma obtinerii de informatii si studierii documentelor trebuie sa identificam cauzele intarzierii lucrarilor, metode de urgentare a proiectului si sa vedem cum sunt cheltuiti banii cetatenilor romani;
– sa centralizam intrebarile oamenilor legate de acest subiect si sa le cuprindem intr-o cerere formulata in scris care va fi depusa la Primaria Generala a Capitalei.
– sa strangem informatii utile care ar putea sa ajute demersurile de verificare a derularii proiectului si de urgentare a lucrarilor;
– sa facem schimb de informatii intre noi referitoare la constructia pasajului. In acest sens toate informatiile si documentele obtinute de la Primaria Generala a Capitalei vor fi facute publice prin intermediul acestui grup”, acestea sunt obiectivele grupului de pe Facebook.

Proiectul ar fi trebuit finalizat la 31 decembrie 2015, conform contractului de finanțare încheiat cu instituțiile europene. Termenul a fost încălcat însă de Primăria Capitalei, astfel că în momentul expirării termenului, proiectului era terminat doar în proporție de aproximativ 30%.

„La Piața Sudului, obiectiv a cărui valoare a fost estimată la 127.140.761,05 lei, s-au cheltuit până în prezent 18.401.041,88 lei (inclusiv TVA). Începând cu 1 ianuarie 2016, orice decont al lucrărilor pentru acest proiect nu mai poate fi plătit din fonduri europene, potrivit legii. Bucureștiul pierde astfel o finanțare europeană de 83.894.535,75 lei, sumă ce va fi acoperită din bugetul Primăriei Capitalei, pentru continuarea lucrărilor”, spuneau reprezentanții Primăriei Capitalei, la începutul lunii ianuarie.

Termenul de finalizare a fost extins până la 30 iunie 2016. De asemenea, pentru a putea fi continuate și finalizate lucrările la pasaj, Consiliul General al Municipiului București a alocat de la bugetul local pe 2016 suma de 108.739.719 lei.

Dacă lucrarea nu va fi terminată nici la sfârșitul lunii iunie 2016, municipalitatea va fi nevoită să înapoieze UE și cei 18,4 milioane lei primiți până la 31 decembrie 2015.

Pasajul rutier subteran de la Piata Sudului este cel mai mare proiect de infrastructura realizat cu fonduri europene. Proiectul presupune realizarea unui pasaj subteran rutier, care va face legătura dintre Calea Văcăreşti şi strada Niţu Vasile, dar şi amenajarea a patru pasaje pietonale de-a lungul pasajului rutier şi către staţiile de tramvai.

De asemenea, proiectul vizează modernizarea carasobilului în intersecţia Calea Văcăreşti – Olteniţei – Niţu Vasile prin asigurarea în sensul giratoriu a patru benzi de circulaţie, precum şi realizarea de legături pietonale printr-un pasaj subteran între staţia de metrou Piaţa Sudului şi peroanele staţiilor de tramvai aflate pe Şoseaua Olteniţei.