Pasajul Domneşti ar putea fi gata în câteva luni. Care este stadiul lucrărilor pe Centura Capitalei

Noi imagini de pe şantierul Pasajului Domneşti au fost publicate de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioşteanu. Au început lucrările la ultima rampă necesarului pasajului care ar fi putea fi următorul deschis pe Centura Capitalei.

25 mart. 2022, 15:05
Pasajul Domneşti ar putea fi gata în câteva luni. Care este stadiul lucrărilor pe Centura Capitalei

Pasajul Domneşti ar putea fi gata în câteva luni. Irinel Ionel Scrioşteanu a făcut publice informaţii despre stadiul lucrărilor.

„Au început lucrările şi la ultima rampă necesară pasajului Domneşti. Este vorba despre rampa de urcare/coborâre spre şi dinspre Domneşti, unde au început săpăturile. Se execută ultimele lucrări şi la giraţia dinspre Domneşti, iar săptămâna viitoare va fi deviat traficul pentru a putea fi continuate lucrările la această rampă.”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, pe pagina sa de Facebook.

Irinel Ionel Scrioşteanu a explicat că pe segmentul de Nord-Vest al giraţiei suspendate s-a finalizat montarea predalelor şi continuă armarea plăcii de suprabetonare, iar săptămâna viitoare va fi turnat betonul.

„Continuă montarea predalelor şi pe segmentul de Sud-Vest al giraţiei suspendate. Continuă montarea elementelor prefabricate la zidurile de sprijin la rampa de urcare dinspre Bragadiru, la rampa de urcare dinspre Chiajna, precum şi la rampa de coborâre spre Bucureşti. Continuă montarea acestora şi la rampa de coborâre spre Chiajna, precum şi la rampa de urcare dinspre Bucureşti”, a spus Ionel Scrioşteanu.

Citeşte şi: Primul lot al drumului expres Craiova – Piteşti, dat în circulaţie în scurt timp! Anunţul lui Sorin Grindeanu: „Luni voi merge pe acest şantier”

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a mai anunţat că s-a finalizat realizarea grinzii de parapet de-a lungul rampei de urcare dinspre Chiajna şi continuă realizarea grinzii de parapet la rampa de coborâre spre Chiajna.

De asemenea, s-a finalizat aşternerea stratului de balast stabilizat şi se execută aşternerea straturilor de mixtură asfaltică la breteaua de întoarcere pe sub rampa de urcare/coborâre spre şi dinspre Domneşti.

„Continuă relocarea celorlalte reţele de utilităţi, precum şi realizarea reţelei de canalizare pluvială şi a reţelei de iluminat public”, a mai adăugat sursa citată.

Săptămâna aceasta, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis noi informaţii cu privire la stadiul lucrărilor la pasajele Domneşti, Berceni şi Olteniţa.

Pasajul Domneşti

Stadiu fizic: 65,34%

Termen estimat de finalizare: decembrie 2022

Valoare contract: 91,33 milioane lei.

Se execută:

– lucrări la rampele de pământ armat DNCB şi DJ602

– excavaţii până la cota teren

– fundare şi stabilizare teren

– straturi de umplutură cu material granular

– balast stabilizat şi mixtură asfaltică

– montare armătura şi betonare placă

Pasajul Berceni

Stadiu fizic: 50,78%

Termen estimat finalizare: decembrie 2022

Valoare contract: 146 milioane lei.

Se execută:

-lucrări de execuţie piloţi la pilele P8, P9 ŞI P10

-radiere la pilele P7 şi P11

Pasajul Olteniţa

Stadiu fizic: 48, 50%

Termen estimat finalizare: decembrie 2022

Valoare contract: 169,5 milioane lei.

Se execută:

– lucrări pentru modificarea dimensiunilor bazinului Catalunya

Potrivit Hotnews.ro, lucrările la pasajul Domneşti au fost reluate în vara lui 2020, după aproape doi ani de blocaje constante. Ultima problema fusese intrarea în insolvenţă a constructorului principal STRACO, însă şantierul şi lucrările au fost preluate în sarcina subcontractorului Tracon.

Primele lucrări la pasajul de la Domneşti au început în 2018 în baza unei autorizaţii de construire parţiale, dar restul proiectului s-a blocat din mai multe motive: proiectul tehnic a trebuit complet refăcut faţă de ce s-a scos la licitaţie pentru că Primăria Capitalei a cerut lărgirea zonei pasajului pentru a fi amplasat o linie de întoarcere a tramvaiului; utilităţile au fost relocate cu foarte mare dificultate; expropierile iniţiale şi cele suplimentare (ca urmare a modificării proiectului) au fost realizate cu mare întârziere; constructorul a intrat în insolvenţă.

Citeşte şi: Virgil Popescu anunţă primele măsuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră şi investiţii în energie nucleară. „Este nevoie de finanţarea acestor investiţii”