Pașaport 2024. Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru a-ți face acest act și în câte zile poate fi eliberat

Pașaport 2024. Află tot ce trebuie să știi despre obținerea acestui document. Ce taxe exisă în 2024 pentru emiterea lui.

16 ian. 2024, 23:02
Pașaport 2024. Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru a-ți face acest act și în câte zile poate fi eliberat
Pașaport 2024. Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru ați face acest act și în câte zile poate fi eliberat

Pașaport 2024. Obținerea acestui act este foarte simplă. Ai nevoie doar de câteva sute de lei și de puțin timp liber și vei putea circula fără niciun fel de problemă în afara spațiului Uniunii Europene.

Trebuie să achiți o taxă de pașaport și să depui câteva acte la unul dintre serviciile publice de pașapoarte, în mod normal la cel de care aparții. Mai trebuie să completezi un formular și să faci fotografie. Apoi, pașaportul tău va fi gata în 7-15 zile lucrătoare. Atunci este necesar să te prezinți cu buletinul pentru a-l ridica. Titularul trebuie să fie cel care îşi ridică documentul, din acelaşi loc în care l-a şi solicitat.

Citește și: Clasamentul ţărilor cu cel mai valoros paşaport din lume. În câte ţări pot călători românii fără viză

Indiferent de tipul de paşaport pentru care vei opta, fie că este paşaport electronic sau paşaport temporar, ai nevoie de o serie de documente:

  • carte de identitate sau buletin în perfectă valabilitate;
  • chitanţa care să facă dovada faptului că ai achitat taxa de paşaport;
  • paşaportul anterior, în cazul în care ai avut unul.

În ciuda numelui său, acesta nu este un paşaport de forma unui document online ci arată la fel ca oricare alt paşaport. Singura modificare ţine de cipul cu care acesta este dotat. Are o valabilitate de 10 ani şi costă 258 de lei pentru persoanele care au vârsta de peste 12 ani.

Paşapoartele pentru copii au o valabilitate de trei ani pentru cei care nu au împlinit încă 12 ani, iar cei care au între 12 şi 18 ani au o valabilitate de 5 ani.

Cât costă să îți faci pașaport în 2024

Acest tip de paşaport se eliberează într-un interval de până la 15 zile lucrărtoare în cazul în care l-aţi făcut în ţară.

Paşaportul temporar costă 96 de lei, indiferent de vârsta titularului. Are, însă, o valabilitate de 12 luni şi nu necesită amprentare, aşa cum se întâmplă în cazul paşaportului electronic.

Pentru paşapoartele copiilor aveţi nevoie de ceva mai multe acte la dosar. Mai exact, vă trebuie certificatul de naştere al acestuia, buletinul identitate (în cazul în care are peste 14 ani), cărţile de identitate ale părinţilor sau tutorilor, documentul care să ateste achitarea taxei de paşaport şi, în cazul în care există, paşaportul avut anterior.

Citește și: Teroristul tunisian care a omorât doi suedezi la Bruxelles a avut paşaport românesc fals