PAȘAPORT VACCINARE COVID. Prima țară care lucrează la dezvoltarea unui pașaport digital

Danemarca pregătește un ”pașaport de vaccinare” care va fi în formă digitală și care va putea permite celor vaccinați să călătorească în țările care cer un astfel de document.

08 ian. 2021, 16:27
PAȘAPORT VACCINARE COVID. Prima țară care lucrează la dezvoltarea unui pașaport digital

PAȘAPORT VACCINARE COVID. Acesta ar putea fi lansat chiar în primele luni ale acestui an, urmând să fie accesat prin intermediul site-ului danez pentru sănătate publică, a anunțat Ministerul Sănătății din Danemarca. Cu toate acestea, nu este clar dacă pașaportul de vaccinare va fi disponibil și printr-o aplicație.

Citește și: Un asistent medical din Constanța a făcut infarct la o zi după ce și-a făcut vaccinul anti-Covid-19

„Este de aşteptat să poată exista cerinţe din partea altor ţări să fie prezentate la intrarea pe teritoriul lor documente privind vaccinarea. Se poate folosi aici un paşaport de vaccinare danez”, a indicat Ministerul danez al Sănătăţii într-un comunicat.

PAȘAPORT VACCINARE COVID. Danemarca a început administrarea vaccinului anti-COVID-19 la sfârşitul lui decembrie cu vârstnicii şi personalul din sănătate şi a vaccinat până acum circa 1% din populaţie, ceea ce o situează înaintea majorităţii statelor europene.

Estonia a afirmat anul trecut faptul că testează un pașaport digital de imunitate pentru a-i depista mai ușor pe cei care s-au recuperat după infectarea cu COVID și au dobândit o oarecare imunitate.

Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a indicat că lucrează la un certificat de vaccinare electronic, un aşa-zis smart-card galben, o versiune digitală a carnetelor de vaccinare de culoare galbenă folosite în mai multe ţări.

Restricții dure în Danemarca

Danemarca a instituit o serie de noi restricții, printre care interzicerea reuniunilor publice cu mai mult de cinci persoane, pentru a limita răspândirea noii tulpini mai contagioase de coronavirus venită din Marea Britanie şi despre care guvernul de la Copenhaga estimează că va deveni varianta dominantă în Danemarca la jumătatea lunii februarie, relatează agenţiile DPA şi EFE, citate de Agerpres.

Persoanele care vin din Marea Britanie pot intra în Danemarca doar dacă prezintă un test COVID-19 negativ, măsură care ar putea fi extinsă şi pentru alte ţări, precum Africa de Sud, unde a fost de asemenea descoperită o nouă tulpină de coronavirus. Circa 800 de cazuri de COVID-19 cu această nouă tulpină au fost confirmate în Danemarca