Pașaportul european de imunitate poate fi folosit pentru călătorii începând cu luna iunie

Pașaportul european de imunitate poate fi folosit pentru călătorii începând cu luna iunie. Reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord, joi, în cazul proiectului "Certificatului verde digital".

20 mai 2021, 22:04
Pașaportul european de imunitate poate fi folosit pentru călătorii începând cu luna iunie

Pașaportul european de imunitate poate fi folosit pentru călătorii începând cu luna iunie. Certificatul va conţine date despre vaccinarea anti-Covid-19, despre rezultate negative la teste pentru depistarea coronavirusului sau despre prezenţa anticorpilor după vindecarea de Covid-19.

Citeşte şi: „Paşaportul verde” privind coronavirusul disponibil într-o lună, pe telefoanele mobile. Austria îl introduce din 4 iunie

Conform propunerii de compromis, Comisia Europeană ar urma să mobilizeze 100 de milioane de euro pentru teste care vor avea preţuri „accesibile” şi, în cazul în care va fi necesar, încă 100 de milioane, prin instrumentul de asistenţă de urgenţă.

De asemenea, textul prevede ca statele membre „să se abţină de la impunerea de restricţii de călătorie suplimentare, cu excepţia situaţiilor în care ar fi absolut necesare şi ar fi proporţionate, pentru protejarea sănătăţii publice„.

Pașaportul european de imunitate poate fi folosit din luna iunie

Pentru a intra în vigoare, textul va trebui aprobat oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE.

  • Principala divergenţă în negocieri se referea la propunerea Parlamentului UE ca testele pentru imunitate şi depistarea infecţiei să fie gratuite, pentru a fi egalitate cu persoanele vaccinate.
  • Multe ţări europene se opun gratuităţii testelor, deoarece ar trebui să aloce resurse bugetare semnificative.
  • O altă divergenţă este cea privind interdicţia de impunere a carantinei sau a testelor suplimentare persoanelor care deţin certificatul verde.
  • Unele ţări impun teste suplimentare, de teama noilor tulpini de coronavirus.

loading...