PASARELE PIETONALE la Mamaia. Cum vor ARĂTA acestea şi cât vor COSTA

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat, vineri, că în zonele cele mai aglomerate din Mamaia vor fi construite trei pasarele pietonale, din metal, în formă de iaht, năvod şi val, care vor costa 10,5 milioane de lei şi care ar putea fi inaugurate la 1 decembrie.

20 sept. 2013, 15:26

Vineri, au fost inaugurate lucrările la cele trei pasarele, care vor fi construite din metal, fiind proiectate de un arhitect din Capitală.

Una dintre pasarele va avea forma unui iaht, cealaltă va reprezenta un năvod şi pescăruşi, iar cea de-a treia va fi în formă de val, schiţele acestor construcţii fiind prezentate vineri de Radu Mazăre.

„Pasarelele în sine vor fi nişte obiecte de artă. Vor fi desfiinţate trecerile de pietoni, vor fi utilizate numai aceste pasarele, se va fluidiza foarte mult traficul, însă ele în sine, aşa cum le vedeţi în fotografii, vor fi nişte lucruri excepţionale. Sunt convins că mare parte din turişti, aşa cum la ora actuală merg pe pasarela din mare să se fotografieze, vor face fotografii pe aceste spectaculoase pasarele pietonale”, a spus Radu Mazăre.

Pasarela „Iaht” va fi amplasată la trecerea de pietoni de la intrarea în Mamaia dinspre satul de vacanţă. Aceasta prezintă în mod stilizat prora şi catargul unui iaht, iar porţiunea pietonală va fi placată cu lemn pentru a sugera puntea iahtului. Această pasarelă se va afla în imediata vecinătate a punctului de plecare a telegondolei şi lângă Aqua Magic.

Cea de-a doua pasarelă, intitutală „Năvod şi pescăruş”, va fi în zona Cazino, punctul central al staţiunii. Întregul ansamblu va fi atent lucrat din punctul de vedere al designului, cu cele mai noi tendinţe, de avangardism. Accesul pe această pasarelă se va face pe o rampă circulară, în formă de melc sau de şarpe, de urcare/coborâre fără trepte, putând fi astfel folosită şi de persoanele cu dizabilităţi motorii.

Accesul dinspre Cazino se va face pe o rampă înclinată în formă de melc, iar accesul pe pasarelă, dinspre lacul Sutghiol, se va face tot pe o rampă înclinată, care va pleca în curbă de pe pasarelă, în lungul bulevardului Mamaia, spre Năvodari. La jumătatea ei, rampa va fi întoarsă cu 180 grade şi va continua până la nivelul trotuarului.

Cea de-a treia pasarelă va fi în apropierea Hotelului Rex şi poartă numele „Val retro”. Pasarela va avea un design retro de sfârşit de secol XIX, realizat din fier forjat, ce reprezintă creasta unui val înspumat. Această pasarelă este dedicată amplasamentului din faţa hotelului Rex, ce are o vechime considerabilă. Accesul se va face pe scări paralele cu bulevardul Mamaia. Astfel, scara din faţa hotelului Rex va coborî spre Năvodari, iar cea dinspre lacul Siutghiol va coborî spre Constanţa”.

Mazăre a susţinut că lucrările la cele trei pasarele vor fi încheiate la sfârşitul lunii noiembrie, reprezentanţii Primăriei dorind ca inaugurarea lor să aibă loc în 1 decembrie.

Lucrările sunt realizate cu fonduri europene, valoarea totală a proiectului este de 10,5 milioane de lei, contribuţia Uniunii Europene fiind de aproape 7 milioane de lei.


loading...