Paşte catolic 2021. Papa Francisc a condus procesiunea ”Drumul Crucii” pe esplanada bazilicii vaticane fără public

Paşte catolic 2021. Pentru al doilea an la rând, Papa Francisc a condus vineri seara procesiunea ''Drumul Crucii'' pe esplanada bazilicii Sfântul Petru fără public, doar cu participarea unor copii italieni.

03 apr. 2021, 18:43
Paşte catolic 2021. Papa Francisc a condus procesiunea ”Drumul Crucii” pe esplanada bazilicii vaticane fără public
Paşte catolic 2021. Papa Francisc a condus procesiunea ''Drumul Crucii'' pe esplanada bazilicii vaticane fără public

Paşte catolic 2021. Vinerea Mare marchează ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit şi a murit. Procesiunea Via Crucis (Drumul Crucii) reface ultimele ore ale drumului spre Golgota, iar pe parcursul ei au loc 14 opriri în care sunt citite meditaţii.

Paşte catolic 2021. Papa Francisc a condus procesiunea ”Drumul Crucii” pe esplanada bazilicii vaticane, cu participarea unor copii italieni

Citeşte şi PAȘTE CATOLIC 2021. Restricții amânate și zile libere pentru angajați

Dacă în 2020 Papa Francisc a încredinţat unor deţinuţi lectura acestora, în acest an meditaţiile de pe Drumul Crucii au fost pregătite de un grup de copii şi de adolescenţi, membri ai unui grup de cercetaşi şi ai unei parohii din Roma dedicată ajutorării celor mai vulnerabili, relatează Agerpres. 

La ora 19:00 GMT, într-o piaţă pustie, ceremonia retransmisă în Mondiovision a început în prezenţa Papei, aflat sub un baldachin instalat în faţa bazilicii Sfântul Petru, unde fusese aşezat un fotoliu tapiţat cu catifea roşie. În total, la această ceremonie au fost prezente circa 200 de persoane, credincioşi, copii şi invitaţi.

La opririle care comemorează cele 14 momente din timpul Patimilor lui Hristos, marcate simbolic de opririle crucii în jurul obeliscului din centrul pieţei, copiii au povestit momente din viaţa lor de zi cu zi.

Fiecare oprire a fost ilustrată cu desene realizate de copii.

La prima oprire, care aminteşte de condamnarea la moarte a lui Iisus de către Pilat din Pont, un băieţel a povestit:

„Când eram la un curs pregătitor, Marc, un copil din clasa mea, a fost acuzat ca a furat mâncarea unui altui coleg. Ştiam ca nu e aşa, dar am rămas tăcut. De fiecare dată când îmi aduc aminte de acest lucru, îmi este ruşine. M-am spălat pe mâini. Azi regret foarte mult asta”.

Citeşte şi Italia prelungeşte restricţiile până la sfârşitul lunii aprilie.Paştele catolic în lockdown

Pandemia care a devastat lumea de mai bine de un an a fost şi ea prezentă în povestirile copiilor. La cea de-a noua oprire, care comemorează cea de-a treia cădere a lui Iisus, o fetiţă a vorbit despre schimbările aduse de COVID în viaţa ei: „De anul trecut nu ne-am mai vizitat bunicii (…) Mi-e dor de ei! (…) De multe ori mă simt singură. Şcoala este închisă”, a povestit ea.

Duminică, papa va oficia Sfânta Liturghie în bazilica Sfântul Petru, urmată de tradiţionalul mesaj pascal şi de binecuvântarea „Urbi et Orbi”.


loading...