Patagonia, un El Dorado al hidrocarburilor şi dinozaurilor

Patagonia este foarte bogată în resurse naturale, zăcămintele sale de petrol şi gaze fiind printre cele mai promiţătoare din lume, iar paleontologii descoperă aici rămăşiţe ale celor mai mari dinozauri pe Terra.

19 iun. 2014, 12:00
Patagonia, un El Dorado al hidrocarburilor şi dinozaurilor

Patagonia, care se întinde de la Anzii Cordilieri la Oceanul Atlantic, deţine zăcământul Vaca Muerta, clasificat de administraţia americană, în 2013, ca al doilea din lume la gaze de şist şi al patrulea la petrol de şist, potrivit Agerpres. De puţină vreme, cele mai mari companii petroliere din lume au început sa pompeze aurul negru din provincia Neuquen, la frontiera cu Chile.

Nu departe de acest El Dorado petrolier, paleontologii au făcut în luna mai o descoperire remarcabilă: oasele fosilizate a şapte dinozauri ierbivori gigantici care populau regiunea acum 90 de milioane de ani. Dintr-un schelet aproape complet, oamenii de ştiinţă au prelevat un femur de 2,40 metri lungime, care corespunde unui animal cu o greutate de 80 până la 100 de tone şi care ar fi putut măsura 18-20 de metri înălţime.

Formaţiunea geologică Vaca Muerta acoperă 30.000 de kilometri pătraţi, cu o grosime a rocilor între 60 şi 520 de metri, prin care se va fora prin fracturare hidraulica, o tehnologie controversată în Europa, dar care îi lasă indiferenţi pe argentinieni, remarcă AFP.

Aceste rezerve de gaze şi petrol, providenţiale pentru o ţară cu deficit energetic aşa cum este Argentina, pot acoperi necesarul de consum pentru 400 de ani, potrivit autorităţilor citate de AFP.

Potrivit raportului pe 2013 al US Energy Information Administration (EIA), potenţialul zăcământului Vaca Muerta este estimat la 27 de miliarde de barili.

„Argentina a câştigat la loterie2, a glumit secretarul adjunct al energiei din SUA, Daniel Poneman, în timpul vizitei efectuate la Vaca Muerta împeună cu şeful companiei publice YPF, Miguel Galluccio.

În Patagonia, 2exista circumstanţe extraordinare, aceasta fiind o zonă cu umiditate mică şi, prin urmare, vegetaţia este puţină, solul este gol, iar trăsăturile geologice sunt la vedere”, explică paleontologul Sebastian Apesteguia.

Mişcările tectonice care au dat naştere Anzilor Cordilieri sunt cele care au fracturat şi roca, iar eroziunea a făcut să apară fosilele unice din această zonă. „De milioane de ani, America de Sud a fost izolată de restul lumii, dezvoltarea speciilor de aici fiind unică şi, de aceea, fosilele care apar sunt extraordinare”, susţine Apesteguia.

Recent, compania petrolieră americană ExxonMobil a fost de acord să schimbe traseul unei conducte de petrol şi să finanţeze un program de cercetare a fosilelor unei turme de Titanosaurus, ierbivore care atingeau 20 de metri lungime.

„Formaţiunea geologică de la Vaca Muerta a fost populată timp de milioane de ani, de un mare număr de reptile marine, crocodili şi nevertebrate, specii rare, care poate au avut cochilii sau corpul acoperit cu formaţiuni osoase”, afirmă paleontologul Apesteguia, cel care a condus echipa ce a făcut descoperirea din luna mai.

Osemintele de dinozaur Diplodocus, un ierbivor gigant cu gât lung şi coadă de câţiva metri, sunt atât de numeroase încât vor permite o „reconstrucţie totală”, a anunţat José Luis Carballido, de la Muzeul Egidio Feruglio din Trelew.

Oamenii de ştiinţă speră să înţeleagă, prin analiza tulpinilor şi frunzelor fosilizate găsite în acest sit, care a fost natura vegetaţiei din acea vreme, de care aceşti giganţi aveau nevoie pentru a se hrăni într-o regiune astăzi deşertică, acesta fiind unul dintre numeroasele mistere de elucidat ale Patagoniei.