Patriarhia Română mobilizează preoţii pentru a combate seceta. Rostesc rugăciunile care aduc „ploaia liniştită”

Patriarhul Daniel le-a cerut preoţilor să vină în sprijinul agricultorilor din România care cer declararea stării de calamitate din cauza secetei severe. Lipsa ploilor a stârnit îngrijorare inclusiv în rândul înalţilor prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Române.

13 iul. 2022, 08:56
Patriarhia Română mobilizează preoţii pentru a combate seceta. Rostesc rugăciunile care aduc „ploaia liniştită”

Patriarhia Română mobilizează preoţii pentru a combate seceta şi îi îndeamnă şi pe credincioşi să facă rugăciuni care să aducă ploaia.

”În contextul foarte îngrijorător, creat de seceta care afectează masiv agricultura şi alte domenii de activitate, Patriarhia Română adresează un îndemn părintesc către toate Eparhiile sale, pe teritoriile cărora seceta persistă, să oficieze rugăciunile care se rostesc stăruitor „la vreme de secetă”. Aceste rugăciuni speciale se citesc în biserici sau pe câmp, pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie liniştită, spre buna rodire a pământului. Este, așadar, absolut necesar ca în asemenea împrejurări să cerem ajutorul lui Dumnezeu prin rugăciune stăruitoare, deoarece Dumnezeu „face să răsară soarele peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi” (Matei 5, 45)”, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române.

Astfel de procesiuni au fost oficiate în mai multe biserici din ţară, dar şi direct pe câmp. Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat direct o slujbă specială în care s-a rugat ca fermierii români să primească ploile de care au nevoie culturile agricole.

În urmă cu 10 zile, preoţii şi credincioşii au pornit într-o procesiune pe dealurile din jurul Mănăstirii Pogleţ din judeţul Bacău, în care s-au rugat pentru ploaie. În timpul slujbei, când oamenii se rugau, a început să plouă torenţial în toată zona.

Care e rugăciunea care aduce ploaie

„Slavă Ție Doamne!

Astăzi, 3 Iulie 2022 – după Sf. Liturghie, în procesiune religioasă cu Sf. Icoane pe dealurile din jurul Mânăstirii noastre – Rugăciune pentru ploaie și rodnicia pământului.

Să mergem cu toții să ne rugăm, cu toții pt că nu se știe pe care dintre noi îl va asculta Dumnezeu!” spunea maica Stareță. Am mers, ne-am rugat în genunchi și Dumnezeu ne-a ascultat. A trimis ploaia.

Slavă Ție Doamne! scrie pe Facebook, pe pagina Mănăstirii Pogleţ.

Rugăciuni pentru ploaie și în Galați

Acțiuni similare au avut loc la sfârşitul lunii iunie într-o comună din Galați.

Pe pagina de Facebook a primăriei din Cudalbi, județul Galați, au fost postate mai multe fotografii surprinse când un lan de floarea-soarelui este sfințit de preot pentru alungarea secetei și venirea ploii.

 

Citeşte şi: EXCLUSIV Alexandru Rafila, anunţ de ultimă oră despre pandemie, starea de alertă şi restricţii. Cât va ţine valul şase de COVID-19: „Cifrele sunt în creştere”

Fermierii au cerut Guvernului Ciucă, în cadrul unei scrisori deschise, să declare stare de calamitate din cauza secetei severe și a arșiței în toate zonele unde mai mult de jumătate din suprafața cultivată este afectată. Aceștia spun că sunt județe în care culturile de toamnă sunt afectate până la 80%.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită, până la 31 iulie, declararea stării de calamitate cauzată de seceta pedologică severă şi arşiţa atmosferică în localităţile/judeţele unde mai mult de 50% din suprafaţa acoperită de o cultură este afectată, susţin reprezentanţii alianţei într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor.

„Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare vă informează oficial că fermierii au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primăvara anului 2022 şi arşiţa atmosferică din această vară. Sunt judeţe unde suprafeţele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine ştiţi, situaţia este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%. (…)

Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preţ crescut datorită crizelor energetice, carburanţi, război, vor ajunge la termen la sfârşitul lunii iulie 2022. În fiecare an normal agroclimatic, fermierii şi-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele şi impozitele”, se precizează în documentul citat de Agerpres.

Citeşte şi: Secetă în România. Fermierii cer declararea stării de calamitate. Ministrul Petre Daea: „Nu suntem departe”