Patriarhul Daniel, decorat de președintele Iohannis chiar de ziua lui VIDEO

Patriarhul Daniel, decorat de președintele Iohannis chiar de ziua lui.

22 iul. 2021, 17:03

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, aniversează astăzi împlinirea a 70 de ani. Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Daniel a fost decorat de președintele Klaus Iohannis.

„Cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani, vă felicit, Preafericirea Voastră, și am bucuria să vă acord cea mai înaltă decorație a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan. Vă urez „La mulți ani!”, sănătate, rodnicie în misiunea pastorală și în săvârșirea binelui comun.

Sunteți întâiul Patriarh ales de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Ați urmărit în această întreagă perioadă ca Biserica Ortodoxă Română să aibă locul ei pozitiv și bine conturat în parcursul și împlinirea destinului european al poporului român.

Ne amintim prezența activă a Bisericii Ortodoxe Române în cadrul dezbaterilor despre libertatea religioasă și relația dintre state și Culte, prilejuită de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

Evoc, de asemenea, rolul fundamental pe care vi l-ați asumat în dezvoltarea dialogului interconfesional și interreligios, în plan național și internațional. Această dimensiune a acțiunii Bisericii Ortodoxe Române se sprijină pe climatul general de armonie dintre cultele religioase legal recunoscute în țara noastră. Este fructificat, astfel, exemplul pozitiv pe care îl oferă România și cadrul nostru legislativ și instituțional în ceea ce privește libertatea religioasă.

Preafericirea Voastră, ați adus o contribuție importantă la afirmarea Bisericii Ortodoxe Române ca important partener de dialog al statului român pentru consolidarea societății noastre democratice – o societate a libertății de conștiință, deschisă dialogului și îmbrățișând valorile comune ale solidarității, carității și iubirii aproapelui.

Vreau să vă felicit pentru exemplul de echilibru și înțelepciune pe care îl oferiți în domeniul extrem de sensibil al relației dintre Culte, precum și dintre acestea și autoritățile Statului, și să vă urez ca și pe viitor Biserica Ortodoxă Română să se manifeste în apărarea și promovarea acestui model de relații!

În același timp, înalta decorație care vă este conferită astăzi vine să recunoască meritul Bisericii Ortodoxe Române în procesul istoric de formare a conștiinței naționale, prin acțiunea și jertfa celor care au păstorit deopotrivă limba, dar și credința poporului român: Varlaam, Dosoftei, Antim Ivireanul, Simion Ștefan, Andrei Șaguna.

Preafericirea Voastră, sunteți puternic implicat în păstrarea tezaurului lăsat moștenire de personalitățile spiritualității românești. În zilele noastre, una dintre provocările cele mai complexe, căreia îi răspundeți cu succes, este păstrarea identității spirituale și a coeziunii în comunitățile românești din diaspora.

Biserica Ortodoxă Română și-a dezvoltat căi mediatice moderne, care duc mesajul pastoral, misionar și umanitar al credinței până în cele mai îndepărtate comunități românești.

Preafericirea Voastră,

Îmi doresc ca parteneriatul dintre Culte și instituțiile Statului, dintre Biserica Ortodoxă Română și autoritățile publice să continue și să se dezvolte pe fundamentul aspirațiilor și al valorilor pe care le împărtășim: libertatea religioasă, dialogul, cooperarea, solidaritatea, caritatea, respectul pentru diversitatea tradițiilor și prețuirea reciprocă, pentru o civilizație a păcii. Aceste valori au creat și consolidat România modernă.

Am convingerea că veți împlini, în continuare, proiectele importante ale Bisericii Ortodoxe Române, că veți susține legătura românilor de pretutindeni cu patria lor și veți inspira tinerele generații sub deviza înaltei distincții care vă este conferită, In fide salus, pentru împlinirea binelui comun!

Întru mulți și fericiți ani, Părinte Patriarh Daniel!”, a declarat Klaus Iohannis, în timpul ceremoniei de decorare a Preafericitului Părinte Daniel.

Eveniment aniversar organizat de Patriarhie pentru Preafericitul Părinte Daniel

Patriarhia a organizat, cu această ocazie, un eveniment aniversar la care au luat parte mai mulţi oficiali ai statului, printre care și Ludovic Orban sau Anca Dragu.

În această săpămână, PF Daniel a sărbătorit atât ziua numelui, de Sfântul Ilie, întrucât a primit numele de botez Dan-Ilie, iar joi împlineşte 70 de ani.

”În ziua de joi, 22 iulie 2021, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale va fi săvârşită o slujbă de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi asupra ierarhilor, clericilor, monahilor şi credincioşilor mireni. La finalul acestei slujbe se va citi Actul Aniversar al Sfântului Sinod, la împlinirea vârstei de 70 de ani ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”, anunţa ieri Patriarhia Română, într-un comunicat.

După aceste momente s-a desfăşurat, în sala Aula Magna din Palatul Patriarhei, un Moment aniversar, în timpul căruia au fost prezentate mesajele din partea autorităţilor de stat, precum şi din partea altor instituţii publice.

Slujba religioasă care a avut loc de ziua preafericitului Daniel a durat aproximativ o oră. Acest lucru l-a emoționat – pe Ludovic Orban.

Pe primul rând, alături de Anca Dragu, președinte al Senatului, s-a aflat Ludovic Orban care, potrivit imaginilor surprinse de fotoreporterul EVZ, la un moment dat a închis ochii. nu o secundă sau două, ci a rămas așa minute în șir.

Ar fi o speculație să afirmăm că a ațipit. Poate, copleșit de emoții, s-a recules. Sau poate doar a ascultat discursul Prefericitului cu ochii închiși.

Ulterior, Orban a postat pe Facebook o fotografie cu Preafericitul și cu un mesaj. La care se gândise, probabil, în timpul slujbei.

”Trecem prin vremuri grele, în care românii au nevoie de sprijinul spiritual, de înțelepciunea și de exemplul de stăruință în credință al Întâistătătorului Bisericii noastre strămoșești.

I-am mulțumit Părintelui Patriarh Daniel pentru sprijinul înțelept și generos pe care l-am simțit în anul care a trecut, ca prim-ministru, din partea Bisericii Ortodoxe Române și din partea sa personal.

Lupta contra pandemiei ar fi fost mult mai grea fără ajutorul pe care l-am găsit în parteneriatul cu Biserica, fără calmul și îndrumarea pe care preoții le-au insuflat credincioșilor și fără rugăciunile a căror căldură am simțit-o cu toții în zilele cele mai întunecate.” a scris Orban după ceremonie.