Patronul firmei de dezinsecţie din Timişoara, urmărit penal după tragedia în care şi-au pierdut viaţa 3 oameni

Patronul firmei care s-a ocupat de dezinsecţie în blocul din Timişoara, în urma căreia trei persoane au murit şi alte peste 80 au ajuns la spital, este urmărit penal pentru ucidere din culpă şi trafic de produse sau substanţe toxice în formă continuată. Cercetările sunt efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.

20 nov. 2019, 08:33
Patronul firmei de dezinsecţie din Timişoara, urmărit penal după tragedia în care şi-au pierdut viaţa 3 oameni

Ioan Sorin Buță, patronul firmei Bistim Dera care a efectuat lucrări de dezinsecție în blocul de pe strada Miorița nr.8 din Timișoara, în urma cărora au murit doi copii și mama unuia dintre ei, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Bărbatul e acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice.

Din cuprinsul ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale rezultă că Sorin Buţă, în zilele de 15, 16 şi 18 noiembrie, între diferite programe orare, a efectuat activităţi de deratizare în trei imobile diferite de pe raza municipiului Timişoara, „scop în care a folosit fără drept insecticidul cu denumirea Delicia – GASTOXIN, sub formă de tablete, produs omologat în România de Ministerul Agriculturii ca produs de protecţia plantelor, ce conţine o substanţă foarte toxică (fosfură de aluminiu, concentraţie 56%), fără a avea autorizaţie de utilizare eliberată de către Autoritatea Naţională Fitosanitară, activităţi în urma cărora gazul toxic emanat de către insecticid în contactul cu aerul s-a răspândit la apartamentele locuite dintr-unul din imobilele respective, alăturate celor în care a fost folosite substanţa toxică, conducând apoi la decesul a trei victime (doi minori şi un adult)”, a precizat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, Violeta Filip.

Doi copii unul în vârstă de 10 zile şi unul de 3 ani, dar şi mama celui de 3 ani au murit la Timișoara, după ce blocul în care locuiau, un fost cămin studenţesc, a fost supus unei operaţini de dezinsecţie şi deratizare. 

Pe lângă aceştia, 83 de persoane, din care 56 de adulţi şi 27 de copii, s-au prezentat pentru investigaţii la trei spitale din Timişoara. În prezent mai sunt internate 33 de persoane. Este vorba despre 9 pacienţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, 3 pacienţi la Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara şi 21 pacienţi copii la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii ” Louis Ţurcanu” Timişoara.