Patru falsificatori de bani din Brăila, arestaţi preventiv

Procurorii DIICOT au reţinut patru membri ai unei grupări care acţiona în municipiul Brăila, acuzaţi că au plasat pe piaţa internă bancnote euro falsificate, în contextul unor tranzacţii de vânzare-cumpărare de autovehicule second-hand.

27 mai 2014, 15:44
Patru falsificatori de bani din Brăila, arestaţi preventiv

La propunerea procurorilor, pe 21 mai, un judecător a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor patru inculpaţi: Neculai Damian zis „Nicu şobolanu”, Viorel Cornecea, Gheorghiţă Penciu şi Alexandru Ivanov, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, pe raza municipiului Brăila s-a constituit o grupare care acţiona pe linia falsificării şi plasării de monedă străină. Gruparea a fost constituită de Neculai Damian, Viorel Cornecea şi Gheorghiţă Penciu, ulterior aderând şi Alexandru Ivanov.

CITEŞTE ŞI: Situaţie incredibilă la un botez: o familie a primit în dar bani falşi

În cadrul grupării, rolul lui Gheorghiţă Penciu era acela de a identifica eventualele persoane care aveau posibilitatea de a procura bancnote străine (euro) în cupiurile de 50 şi 100 de euro, contrafăcute, urmând ca acestea să fie plasate de Viorel Cornecea şi Neculai Damian în România, prin achiziţionare de bunuri sau în interes personal.

Neculai Damian şi Viorel Cornecea identificau diverse autovehicule oferite spre vânzare, de obicei pe reţeaua internet, contactau potenţialele victime şi stabileau o întâlnire personal sau prin interpuşi pentru perfectarea tranzacţiei.

Pentru vânzarea-cumpărarea efectivă, membrii grupării se preocupau ca, de fiecare dată, participanţii la înşelăciune să fie diferiţi pentru a îngreuna identificarea modului de operare însă, de fiecare dată, autovehiculele achiziţionate erau destinate dezmembrării în service-ul auto deţinut de Neculai Damian, situat în municipiul Brăila.

În septembrie 2013, membrii grupării au achiziţionat de la un cetăţean străin suma de 10.000 de euro în bancnote de 50 şi 100 de euro contrafăcute în schimbul unui procent de 14%, reprezentând suma de 1.400 de euro.

O parte din cei 10.000 euro contrafăcuţi a fost utilizată pentru achiziţionarea unor autoturisme cu numere de înmatriculare străine, neînmatriculabile în România, maşinile fiind dezmembrate în service-ul lui Neculai Damian.

După dezmembrare, piesele maşinilor au fost vândute, iar saşiurile au fost duse la Remat.

VEZI ŞI: 60.000 de euro contrafăcuţi, găsiţi în maşina a trei bărbaţi


loading...