Patru funcţionari ai unei primării din Alba, cercetaţi pentru delapidare şi abuz în serviciu

Patru funcţionari ai unei primării din judeţul Alba sunt cercetaţi pentru mai multe infracţiuni, între care delapidare, abuz în serviciu, fals intelectual, după ce ar fi declarat starea de insolvabilitate a 19 persoane fizice care datorau bani instituţiei, ar fi emis certificate fiscale cu date nereale şi şi-ar fi însuşit bani din casierie. Prejudiciul depăşeşte 230.000 de lei, iar poliţiştii au făcut percheziţii la Primăria Şibot şi la locuinţele funcţionarilor respectivi, de unde au ridicat date contabile şi medii de stocare.

25 iun. 2019, 12:06
Patru funcţionari ai unei primării din Alba, cercetaţi pentru delapidare şi abuz în serviciu

Poliţia Judeţeană Alba a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, că poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul instituţiei, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, au făcut, luni, cinci percheziţii, din care una la sediul unei instituţii publice din judeţul Alba şi 4 la domiciliile unor angajaţi ai acesteia, pentru obţinerea de probe în vederea documentării activităţii infracţionale a patru funcţionari care sunt cercetaţi pentru delapidare, abuz în serviciu, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, fals intelectual, uz de fals şi fals informatic.

„Se pare că, în perioada ianuarie 2018 – iunie 2019, doi dintre angajaţii instituţiei ar fi declarat starea de insolvabilitate a unui număr de 19 persoane fizice, care datorau acesteia suma totală de 226.160 lei, fără a respecta dispoziţiile legale şi procedurile aplicabile în domeniu şi ar fi efectuat modificări şi ştergeri de date informatice privind situaţia fiscală a acestor persoane”, scrie în comunicat.

Totodată, unul dintre funcţionari ar fi emis un certificat fiscal pentru o persoană juridică, care atestă date nereale, iar ceilalţi trei ar fi eliberat, pentru mai mulţi contribuabili, certificate fiscale care atestau o situaţie nereală, fără datorii, ca urmare a emiterii şi înregistrării unor chitanţe care ulterior erau anulate.

Tot din cercetări a rezultat şi faptul că trei dintre persoanele vizate de anchetă şi-ar fi însuşit, din casieria instituţiei, suma de 13.756 de lei.

La percheziţii, poliţiştii au ridicat documente de evidenţă contabilă şi medii de stocare.

Cele patru persoane vizate au fost duse la sediul Poliţiei Judeţene Alba, unde au fost audiate şi puse sub acuzare.

Cercetările sunt continuate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii economico-financiare, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a celor patru funcţionari.

Potrivit Alba24.ro, cei patru funcţionari sunt de la Primăria Şibot, între ei fiind şi viceprimarul localităţii Dacian Herlea.