Patru noi cazuri de Omicron în România. Cercetătorii britanici anunţă un posibil val „major” de COVID-Omicron în ianuarie

Încă 4 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România, în urma secvențierilor efectuate la Institutul National de Cercetare -Dezvoltare "Cantacuzino".

11 dec. 2021, 19:38
Patru noi cazuri de Omicron în România. Cercetătorii britanici anunţă un posibil val „major” de COVID-Omicron în ianuarie

Creşte numărul cazurilor de infectări cu tulpina Omicron în România.  Este vorba despre sportivul al cărui rezultat parțial indica o suspiciune de infectarea cu tulpina Omicron și cei trei contacți ai săi din lotul de rugby, pasageri ai cursei din Africa de Sud, care au fost depistați pozitiv pentru virusul Sars Cov -2 în urma testelor RT- PCR.

Doi ani de la confirmarea primului caz de COVID-19 în lume. Ioana Mihăilă: „Ne simţim obosiţi şi ne dorim să revenim la normalul de care ne e dor”

Toate cele 4 persoane se află în izolare, iar starea lor de sănătate este bună, 3 dintre acestea fiind vaccinate anti -Covid 19.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 7 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2.

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a declarat că dacă se confirmă că varianta Omicron a SARS-CoV-2 este mult mai blândă și nu produce forme severe, oamenii vor resimți COVID-19 ca pe o banală viroză respiratorie, care fie nu va produce niciun fel de risc, fie va genera riscuri minime asupra stării de sănătate. În plus, medicul spune că este posibil ca varianta Omicron să anunțe sfârșitul pandemiei de COVID-19.

Întrebat la B1 TV dacă momentul în care varianta Omicron va deveni dominantă poate să fie finalul pandemiei, o teorie vehiculată și de managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, Radu Țincu a afirmat: „Da, cu siguranță poate fi. Dacă într-adevăr că această nouă variantă virală e mult mai blândă și nu va produce forme severe care să pună în pericol viața oamenilor, este evident că atunci coabitarea va fi mult mai facilă, oamenii într-adevăr vor resimți COVID-19 ca pe o banală viroză respiratorie, care nu va produce niciun fel de risc sau riscurile sunt foarte puține asupra stării de sănătate, însă, vedeți, și aici trebuie să avem un pic de răbdare. Pentru că acele date statistice pe care le avem din Africa de Sud evaluează o populație foarte tânără”.

„Ni s-a promis – și sunt studii în desfășurare – că undeva până la sfârșitul acestui an să avem toate aceste detalii cu privire la eficiența și protecția pe care ne-o oferă anticorpii”

Cu toate acestea, medicul a spus că deocamdată nu există date suficiente despre tulpina Omicron. „Media de vârstă a celor care s-au îmbolnăvit cu Omicron în Africa de Sud și care au fost raportați că dezvoltă forme ușoare de COVID-19 era de sub 25 de ani. Trebuie să vedem dacă și la 40 de ani sau la 70 de ani această variantă se manifestă în același fel. De aceea, cred că următoarea perioadă trebuie să fie o perioadă de două-trei săptămâni în care așteptăm cu toții ca datele științifice să ne fie puse la dispoziție pentru a înțelege cum funcționează această nouă variantă virală.

Nu putem compara o persoană de 25 de ani care se îmbolnăvește de COVID-19 cu o persoană de 75 de ani care mai are și trei-patru boli cronice, deci nu avem date suficiente. Acesta este un aspect al virulenței virusului. Ne interesează să vedem și populațiile vârstnice sau cu boli cronice dacă au o anumită particularitate. De asemenea, ce nu știm până la acest moment, nu știm dacă anticorpii pe care îi avem la dispoziție fie după vaccinare, fie după trecerea prin boală, sau anticorpii monoclonali pe care îi folosim în terapia pacienților COVID-19 mai sunt la fel de eficienți. Ni s-a promis – și sunt studii în desfășurare – ca undeva până la sfârșitul acestui an să avem toate aceste detalii cu privire la eficiența și protecția pe care ne-o oferă anticorpii”, a completat medicul.

Situaţia se va agrava în ianuarie, avertizează cercetătorii britanici. Momentan, în Anglia, numărul celor infectaţi se dublează la fiecare circa două zile jumătate, conform BBC. Asta deşi rata de vaccinare este destul de ridicată.

Unul dintre cercetătători, dr. Nick Davies, consideră că Omicron s-a răspândit rapid şi e posibil să ajungă varianta dominantă de SARS-COV-2 până la finele anului.

Octavian Jurma avertizează că pandemia nu s-a terminat şi critică măsurile de relaxare: „Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem”
„Pe baza celor observate, putem să ne aşteptăm la un val major de Omicron în Marea Britanie”, mai spune medicul.

Scenariul realizat de oamenii de ştiinţă britanici  – în cazul în care Omicron se dovedeşte a fi puţin infecţioasă, iar booster-ele sunt eficiente – arată în felul următor, cifrele COVID fiind valabile pentru perioada 1 decembrie 2021 – 31 aprilie 2022:

  • 20,9 milioane de infecţii
    175.000 persoane internate
    24.700 decese
  • Celălalt scenariu, mai sumbru ar presupune peste 34 milioane de infectări, circa 500.000 persoane internate şi circa 75.000 decese.
    Cel mai rău scenariu ar presupune, probabil, introducerea de noi restricţii pentru ca spitalele să nu ajungă iar supra-aglomerate, arată specialiştii.  Totuşi, cercetătorii cer autorităţilor să cântărească bine nevoia de a impune restricţii dure, întrucât au un impact asupra sănătăţii mintale şi fizice ale oamenilor.

Ce rămâne sub semnul întrebării este cât de bine îi protejează pe oameni vaccinul anti-COVID şi booster-ele, deşi ultimele studii arată o protecţie ridicată mai ales a dozei booster.

Momentan, în Anglia, numărul celor infectaţi se dublează la fiecare circa două zile jumătate. Asta deşi rata de vaccinare este destul de ridicată.