Proiect de lege privind introducerea votului electronic la alegerile electorale, depus la Senat

Patru parlamentari au depus, la Senat, un proiect de lege privind introducerea votului electronic la alegerile parlamentare, prezidenţiale, europarlamentare sau referendum. Ei au argumentat necesitatea introducerii acestei opţiuni prin problemele apărute la alegerile prezidenţiale din 2014.
Iulian Tudor
20 ian. 2016, 11:52
Proiect de lege privind introducerea votului electronic la alegerile electorale, depus la Senat

„Argumentele care au stat la baza elaborării acestui proiect legislativ sunt foarte serioase, având în vedere evenimentele petrecute la scrutinul electoral pentru alegerea preşedintelui României din noiembrie 2014, unde un număr foarte mare de cetăţeni români aflaţi în afara graniţelor României nu au putut să-şi exercite dreptul fundamental de vot, în special din cauze legate de managementul defectuos al sistemului de organizare a alegerilor din exteriorul României”, spun iniţiatorii, printre care şi liderul PSRO, Mircea Geoană, în expunerea de motive.

Citeşte şi: Clip de informare privind votul prin corespondenţă. Cum vor putea vota românii din diaspora la parlamentare VIDEO

Alegerile parlamentare, prezidenţiale şi pentru Parlamentul European, precum şi referendumul pentru care se va utiliza votul electronic se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, potrivit proiectului de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Senatului.

Alegătorii vor putea alege modalitatea de vot pe care doresc să o folosească pentru a-şi exprima opţiunile electorale, iar alegerea unei modalităţi de vot le exclude pe celelalte două. Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne vor elabora Registrul electronic al alegătorilor, pe baza solicitărilor alegătorilor care vor trebui adresate cu cel puţin 45 de zile înainte de data scrutinului.

Alegătorii care au notificat AEP că preferă să-şi exercite dreptul de vot electronic se pot răzgândi cu 15 zile înainte de alegeri pentru a putea fi transferaţi către Registrul Electoral.

De asemenea, AEP şi MAI vor elabora normele metodologice şi tehnice privind votul electronic, dacă proiectul de lege va fi aprobat.

Securitatea sistemelor informatice folosite pentru alegeri revine în responsabilitatea AEP şi a unei autorităţi publice tehnice, care urmează să fie stabilită prin HG, scrie Mediafax.

Semnătura electronică poate fi utilizată pentru identificarea în sistemul informatic folosit pentru vot. Alegătorii care nu au o semnătură electronică se vor putea identifica printr-o carte de alegător pentru votul electronic. Aceştia trebuie să solicite AEP emiterea acestei cărţi, care va fi trimisă prin curier, cu confirmare de primire, alături de instrucţiuni privind procedura votului electronic.

Informarea cetăţenilor pe tema procedurii votului electronic va fi făcută de AEP şi de misiunile diplomatice şi consulare ale României prin intermediul presei.

Proiectul de lege – iniţiat de senatorii independenţi Mircea Geoană, Dan Tătaru, deputatul independent Florentin Gust şi deputatul UNPR Răzvan Condurăţeanu – se află în dezbatere publică până la jumătatea lunii martie.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce înseamnă cocalar, de fapt. Mulți români folosesc acest cuvânt, fără să știe de provine
Capital.ro
Se controlează numerarul. Statul verifică banii ținuți în casă. Vecinii pot face sesizare telefonică
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Cojo, mesaje dure despre droguri și violență, pe scena „Beach, Please!”. „Băieți, ceea ce urmează nu e un atac la adresa voastră”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cum înfruntă șoferii din Kandahar canicula. Aer condiționat artizanal montat pe taxiuri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Putin este furios. Scandalul care a detonat Kremlinul. A filmat totul și a postat online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Ce se întâmplă dacă mănânci cireșe cu viermi. Explicațiile specialistilor
MediaFlux
Se taie din pensii. Decizia se ia obligatoriu în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Povestea trenului nazist plin cu comori. Se crede că a fost ascuns în pământ