Patru persoane de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au fost trimise în judecată pentru luare de mită

Un medic, două asistente şi un infirmier de la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi au fost trimişi în judecată pentru luare de mită de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi, fiind acuzaţi că au cerut şi au primit bani de la pacienţi pentru efectuarea unor examene RMN.

29 iul. 2016, 07:23
Patru persoane de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au fost trimise în judecată pentru luare de mită

Medicul Eduard Moldovanu, şeful Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iaşi, aflat în arest la domiciliu, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, anunţă DNA.

La rândul lor, Maria Magdalena Rîndaşu şi Carmen Elena Gherman, asistente medicale în cadrul aceluiaşi laborator, au fost trimise în faţa instanţei pentru luare de mită, în timp ce infirmierul Dan Ionuţ Aranyosi va fi judecat pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la luare de mită, potrivit news.ro.

În schimbul unor pedepse cu suspendare, asistenta Carmen Elena Gherman şi infirmierul Dan Ionuţ Aranyosi au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi. Cei doi vor efectua muncă în folosul comunităţii în cadrul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi sau Primăria Iaşi, pe o perioadă de 90 de zile, respectiv 60 de zile.

Medicul Eduard Moldovanu este acuzat, că în perioada 18 martie – 3 iunie 2016, în calitate de şef al Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală al Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iaşi şi medic în cadrul acestui laborator, a pretins şi primit cu titlu de mită de la mai mulţi pacienţi sume cuprinse între 250 – 600 lei (în total 3.300 lei) pentru efectuarea unor examene RMN, interpretarea rezultatelor şi prescrierea de tratamente.

Totodată, în niciuna dintre situaţii, Moldovanu, beneficiind şi de ajutorul lui Dan Ionuţ, Arnayosi nu a înregistrat în evidenţe investigaţiile efectuate şi sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, mai arată procurorii în rechizitoriu.

De asemenea, în perioada 11 februarie – 10 martie 2016, asistenta Maria Magdalena Rîndaşu a pretins şi primit de la doi pacienţi suma de 550 lei pentru efectuarea unor examene RMN pentru cap şi genunchi, susţin anchetatorii.

În rechizitoriu se mai arată că, la 27 ianuarie 2016, asistenta Elena Carmen Gherman, a pretins şi primit de la un pacient suma de 350 lei pentru efectuarea unui examen CT cranian.

În cursul urmăririi penale, Eduard Moldovanu a achitat suma de 3.750 de lei, reprezentând explorările radiologice cu plată efectuate, spitalul recuperând astfel prejudiciul cauzat, notează anchetatorii.

Procurorii anticorupţie au instituit sechestru asupra sumelor de 6.740 lei, 100 de franci elveţieni, 80 lire sterline şi 80 de euro, ce aparţin lui Eduard Moldovanu. Totodată, a fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului şi asupra unui autoturism ce aparţine inculpatei Maria Magdalena Rîndaşu, mai arată procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi.

Citeşte şi Bebeluş mort la spitalul din Piatra Neamţ. Fratele său geamăn are o infecţie nosocomială