Patru scenarii care atrag Apocalipsa. Care sunt cele mai mari pericole care ar şterge civilizaţia de pe Terra

Sfârşitul Lumii i-a preocupat dintotdeauna pe oameni, fiecare generaţie având propria sa Apocalipsă. De la prezicerile lui Nostradamus, Babei Vanga, până la calendarul maiaș, s-au căutat tot felul de indicii despre apocalipsă, iar în zilele noastre specialiştii au găsit patru căi prin care lumea s-ar sfârşi.

02 iul. 2022, 09:10
Patru scenarii care atrag Apocalipsa. Care sunt cele mai mari pericole care ar şterge civilizaţia de pe Terra

Organizații precum The Global Challenges Foundation întocmesc rapoarte anuale despre riscurile catastrofale globale, strângând idei și dovezi cu privire la cele mai presante riscuri cu care se confruntă omenirea în prezent şi perspectivele de a aduce Apocalipsa, peste toate acestea, pandemia de coronavirus amplificând aproape toate amenințările.

Iată cele patru scenarii avansate de cercetători şi care ar putea duce la sfârșitul lumii:

Război nuclear

Din nefericire, unul dintre cele mai probabile scenarii ce ar putea duce la distrugerea planetei noastre și a omenirii este creat chiar de oameni. Dacă ar porni un război nuclear la scară mondială, nu numai că ar muri un număr uriaș de persoane din pricina exploziilor și expunerii la radiații, dar s-ar putea declanșa și o „iarnă” nucleară pe planetă ce ar duce la distrugerea tuturor formelor de viață.

Schimbările climatice

Predicțiile legate de efectele schimbărilor climatice variază în funcție de cât de mult se încălzește Pământul, dar niciunul dintre scenarii nu este pozitiv. În cel mai bun caz, vom observa supercicloane tropicale mai dese și severe și o creștere a incendiilor de pădure, secete, uragane, pierderi de biodiversitate. Multe dintre scenarii susțin că marile orașe de coastă, precum New York și Mumbai, vor ajunge sub apă.

Citeşte şi Profeţia Sfântului Efrem Sirul despre război şi sfârşitul lumii: „Românii vor trece prin foc şi lacrimi!”

Miezul planetei s-ar putea răci

Pământul ar putea ajunge să nu mai poată susține viața așa cum o știm, dacă nucleul său s-ar răci complet. De mai bine de 4,5 milioane de ani, nucleul planetei a fost extrem de fierbinte, deși se răcește încet, dar sigur. Un studiu publicat în 2022 de o echipă de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zürich (ETH) și de la Carnegie Institution of Science, din Statele Unite, consideră că interiorul Pământului se răcește mai repede decât se aștepta comunitatea științifică.

Oamenii de știință au demonstrat în laborator cum un mineral comun la limita dintre miezul Pământului și manta conduce căldura; ceea ce i-a făcut să bănuiască că, de fapt, căldura Pământului se poate disipa mai devreme decât se credea anterior. Dacă nucleul s-ar răci, ne-am pierde magnetosfera și, odată cu ea, protecția noastră de vânturile solare, care ne-ar duce încet atmosfera în spațiu. Fără atmosferă, viața ar fi imposibilă pe planetă.

Impactul cu un asteroid

Când un asteroid de mărimea unui oraș a lovit Golful Mexic în urmă cu 65 de milioane de ani, a fost sfârșitul pentru dinozauri și majoritatea speciilor de pe Pământ la acea vreme. Dacă acest eveniment s-ar întâmpla din nou, dacă un viitor asteroid s-ar îndrepta pe orbita de coliziune directă cu Pământul și nu s-ar putea face nimic pentru a preveni un impact, rezultatul ar fi același. Din fericire, este puțin probabil să se întâmple prea curând.

Citeşte şi Profeția sumbră a lui Ambrzoie Lazaris: Sfârşitul lumii va dura cât ţin cei şase psalmi