Patru ucraineni rătăciţi, recuperaţi din munţi în Maramureş. Unul a murit la spital după ce a fost găsit în şoc hipotermic sever

Operațiune dramatică de salvare în Maramureș! Patru ucraineni au fost recuperați din munți, după ce s-au rătăcit în apropiere de graniță. Aceștia au fost transportați la spital, însă unul dintre ei a murit.

08 dec. 2022, 10:09

Trei bărbaţi şi o femeie, cetăţeni ucraineni, care ar fi trecut frontiera prin Munţii Maramureşului, s-au rătăcit din cauza condiţiilor meteo şi a terenului extrem de accidentat. Salvatorii montani şi poliţiştii de frontieră au plecat ]n cautarea lor.

„E vorba de patru cetăţeni ucraineni, trei bărbaţi şi o femeie, cu vârste între 30 şi 32 ani, care au trecut azi dimineaţă frontiera din Ucraina spre România, blocându-se sau rătăcindu-se din cauza condiţiilor meteo şi a terenului extrem de dificil în partea muntoasă a zonei Poienile de Sub Munte. (…) Nu se poate comunica cu cei patru, dar apelanta care a sunat la 112 în această seară şi care a ţinut legătura cu un aparţinător al celor patru ne-a transmis că una dintre persoane nu mai comunică iar ceilalţi se plâng că le e foarte frig şi imploră să fie ajutaţi”, a spus directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş, Dan Benga, pentru Agerpres.

Cei patru ucraineni au fost recuperaţi în noaptea de miercuri spre joi din Munţi Maramureşului.

„Două dintre persoane, a căror stare era mai puternic alterată, au fost transportate la Spitalul din Vişeu de Sus cu ambulanţa. Celelalte două au fost transportate cu o altă ambulanţă la Spitalul din Sighetu Marmaţiei. În ciuda tuturor eforturilor depuse de echipele de salvatori, in jurul orei 05.30 am fost informaţi de către unitatea sanitară că unul dintre cetăţenii ucraineni a decedat”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, Oana Pârcălab.

Conform aceleiaşi surse, în momentul preluării celor patru persoane de la o altitudine de 1.400 de metri, una dintre acestea se afla în şoc hipotermic.

De asemenea, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont, Dan Benga, a precizat că cetăţeanul ucrainean a fost descoperit în şoc hipotermic sever.

„S-au efectuat inclusiv manevre de resuscitare, dar din păcate nu a răspuns manevrelor. Acesta fost predat echipajelor medicale venite în sprijin”, a spus Dan Benga.

În operaţiunea de salvare au fost implicaţi 6 poliţişti de frontieră, 6 salvatori montani şi o echipă de voluntari.