Pavel Năstase, ministrul Educaţiei: Cei care nu au promovat concursul de directori vor putea ocupa aceste funcţii temporar

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a precizat că a luat decizia ca persoanele care nu promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcţiile respective, să poată fi numite, temporar, în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs, deoarece toate şcolile din România trebuie să aibă, de luni, directori. 

07 ian. 2017, 11:25
Pavel Năstase, ministrul Educaţiei: Cei care nu au promovat concursul de directori vor putea ocupa aceste funcţii temporar

Năstase a precizat că a primit sesizări din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.

Ministrul Educaţiei a declarat, pentru News.ro, că a luat, împreună cu inspectorii generali, decizia de a da o derogare de la Metodologia pentru desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct, deoarece, „de luni, fiecare şcoală din România trebuie să aibă o conducere”.

Pavel Năstase a precizat că măsura se referă la 358 de locuri de directori neocupate în urma concursului (5,59 la sută din totalul de peste 6.600) şi la 308 posturi de director adjunct, la nivelul întregii ţări.

„În nota care a fost dată din partea predecesorului meu s-a spus că pentru posturile rămase vacante în urma concursului pot fi nominalizate cadre cu excepţia celor care au ocupat funcţiile de directori sau directori adjuncţi în unităţile de învăţământ respective şi nu au participat la concurs, respectiv persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise”, a spus ministrul Educaţiei.

El a susţinut că este vorba de o discriminare.

„Se consideră o discriminare. După ce nu mai eşti pe funcţie de ce nu ai putea să participi la aceste nominalizări?”, a spus Pavel Năstase.

Ministrul a adăugat că a primit din partea CNCD solicitarea de a rezolva această problemă.

„Am spus să facem o corecţie, să nu îi discriminăm, oamenii ăştia au fost o perioadă directori”, a mai spus Năstase, precizând că a găsit soluţia modificării metodologiei împreună cu sindicatele din învăţământ.

Pavel Năstase a menţionat că măsura este temporară, deoarece, în iunie sau, cel târziu, în iulie, va fi organizat un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante de directori şi directori adjuncţi

„Până la 1 septembrie eu doresc să fie rezolvată problema corect, transparent, prin concurs”, a precizat ministrul. El a adăugat că, în următoarea perioadă va fi pregătită o metodologie, va fi aprobat un calendar şi va fi anunţată o bibliografie pentru desfăşurarea concursului.

Profesorii care nu au promovat concursul pentru posturile de directori şi directori adjuncti vor putea fi numiţi în aceste functii, „prin detaşare în interesul învăţământului”, potrivit unei adrese emise vineri de ministrul Educaţiei, obţinută de Ziarul de Iaşi.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Liviu Pop, a motivat nota transmisă de minister inspectoratelor şcolare judeţene în vederea ocupării posturilor de directori de şcoli, prin faptul că, după concursul din toamna anului trecut, au rămas 664 de şcoli fără conducere iar situaţia trebuia rezolvată.

„Cineva trebuie să conducă şcoala. De ce s-a ajuns în situaţia aceasta? Pentru că niciun cadru didactic nu-şi doreşte să conducă o unitate şcolară. Şi repet, sunt 664 de unităţi şcolare dacă nu mă înşeală memoria, în care nu au fost ocupate aceste posturi până ieri (vineri – n.r.). Nu putem să stăm vineri, sâmbătă şi duminică să… măcar de luni să avem un director acolo interimar. Dacă cineva are o problemă cu o numire până la 31 august, eu cred că e mult mai important să avem un conducător de unităţi şcolare”, a declarat Liviu Pop. 

Secretarul de stat a mai spus că directorii numiţi prin derogare de la normă sunt cu titlu interimar până maximum la finalul anului şcolar 2016 – 2017, adică până pe 31 august 2017. „Toţi directorii care nu au luat concursul, toate posturile ocupate prin delegare sunt până la 31 august. Toţi cei care au luat concursul au contract pe patru ani, aşa cum prevede legea, cei care sunt numiţi, indiferent că au fost numiţi înainte sau după emiterea acestei derogări, vor avea mandat până la 31 august. Ce vă putem spune este că nu s-a luat o decizie la nivelul ministerului când se va organiza următorul concurs pentru directorii de unităţi şcolare, dar acest lucru o să- comunice domnul ministru, bănuiesc că într-un timp rezonabil”, a mai spus Liviu Pop.

El a precizat că în cursul zilei de luni va avea loc o videoconferinţă cu inspectoratele şcolare pentru a se vedea unde încă mai sunt şcoli fără conducere şi că luna aceasta ministrul Pavel Năstase va anunţa când vor avea loc noile concursuri. „Bănuiesc că în curând o să luăm si aceată decizie, după ce vom rezolva problemele de urgenţă: manualele şcolare unde sunt întârziate foarte mult licitaţiile şi vom avea o întâlnire pe acest subiect, programele şcolare etc. Cu siguranţă vom avea un răspuns la întrebarea dumneavoastra luna aceasta”, a explicat Pop.


loading...
Partenerii noștri