Paza bună trece primejdia rea. Maşinile BLINDATE, ultima FIŢĂ a interlopilor

Pe drumurile din România circulă în jur de 30 de automobile blindate particulare. Cele mai multe dintre acestea sunt în posesia unor oameni certaţi cu legea. Preţul pentru un automobil care la un moment dat poate da o a doua viaţă proprietarului, precum şi pasagerilor, porneşte de la 160.000 de euro.

08 sept. 2013, 06:03
Paza bună trece primejdia rea. Maşinile BLINDATE, ultima FIŢĂ a interlopilor

Cererea din partea unor persoane fizice de automobile blindate pe piaţa românească este aproape inexistentă. Doar interlopii mai caută să cumpere astfel de maşini, dar majoritatea le aduc din străinătate.

Cele câteva firme care aveau ca domeniu de activitate maşinile blindate au tras pe rând obloanele, întrucât criza financiară, dar şi alţi factori, au afectat principalul cumpărător, respectiv firmele care lucrau cu bani sau alte valori.

„Piaţa automobilelor blindate este la pământ. Pe de-o parte, micile firme care lucrează cu bani, din cauza crizei financiare, nu îşi mai permit să dea zeci de mii de euro pe o maşină de transport valori blindată. Pe de altă parte, cantitatea de cash din piaţă a scăzut foarte mult. Acum tranzacţiile se fac mai mult online şi pe carduri”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Horia Marinescu, directorul companiei Calas, singura firmă care mai activează în acest domeniu.

Preţul minim pentru o autospecială blindată de transport valori este de 40.000 de euro plus TVA. „Nu orice firmă îşi permite să dea aceşti bani pentru un astfel de automobil”, a spus Horia Marinescu.

Întrucât România figurează printre cele mai sigure ţări din lume, românii nu se înghesuie să îşi cumpere un automobil blindat. „Cerere din partea persoanelor fizice nu prea există în România. La compania noastră, mai mulţi interlopi au încercat de-a lungul anilor să îşi comande automobile blindate. Am refuzat să facem afaceri cu ei, iar aceştia s-au reorientat către firme din străinătate”, a precizat Horia Marinescu.

Preţul unei maşini blindate variază între 160.000 şi 500.000 de euro. „Preţul automobilului blindat este dat de gradul de siguranţă pe care îl oferă. Spre exemplu, un BMW 730 blindat, full extra, cu piele, are un preţ de 160.000-170.000 de euro. La acest preţ pasagerii maşinii vor fi protejaţi de un asalt cu un pistol mitralieră Kalashnikov cu calibrul de 7,62 milimetri”, a amintit Horia Marinescu.

Preţul mai mare este valabil pentru un autoturism blindat Mercedes S Class, variată full option. „Maşina va face faţă unui asalt cu mitraliere, cu grenade, va avea sistem de stingere a incendiului interior, are sistem de comunicaţie performant, sistem de alimentare protejat, precum şi anvelope runflat. Odată făcută pană cu acest tip de anvelopă, maşina mai poate parcurge încă 40-50 de kilometri”, a amintit Horia Marinescu.

Câte blindate există în România

„În România există în jur de 30 de automobile blindate declarate, exceptându-le pe cele ale instituţiilor statului. Cele mai multe sunt în proprietatea unor interlopi. De asemenea, cele mai multe automobile blindate circulă în Capitală”, a concluzionat directorul Calas.