PDL vrea să conteste la CCR Statutul parlamentarilor, dacă amendamentul lui Chiuariu trece de plen

Secretarul comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, democrat-liberalul Gabriel Andronache, a declarat că PDL ar putea ataca la Curtea Constituţională Statutul deputaţilor şi senatorilor pe vicii de procedură în cursul reexaminării proiectului. Andronache susţine că Statutul nu trebuia retrimis de plen la comisiile juridice reunite pentru aviz, ci direct pentru raport la comisia de statut. Pedelistul a arătat şi că modificarea de la comisiile juridice, dacă trece şi de comisia de statut şi de plen ar face practic imposibilă pierderea mandatului de către un parlamentar incompatibil.

11 feb. 2013, 18:47
PDL vrea să conteste la CCR Statutul parlamentarilor, dacă amendamentul lui Chiuariu trece de plen

Luni comisiile juridice ale Camerei şi Senatului au dat aviz favorabil cererii de reexaminare a Statutului, făcută de către preşedintele Băsescu. Faţă de forma iniţială, parlamentarii jurişti au decis să adopte amendamentul preşedintelui comisiei juridice senatoriale, Tudor Chiuariu, prin care era eliminat termenul de 15 zile în care un parlamentar declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate putea ataca în instanţă raportul ANI.

Raportul iniţial la cererea de reexaminare prevedea că, dacă raportul nu este atacat pe cale juridică în 15 zile, devine definitiv şi parlamentarul pierde mandatul. În schimb, Chiuariu susţine că numai o instanţă se poate pronunţa asupra pierderii mandatului unui deputat, nu un organism administrativ precum ANI.

Preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a precizat că avizul comsiilor juridice conţine amendamentul lui Chiuariu, dar acest lucru nu are nicio influenţă asupra deciziei comisiei de statut. „Fiind comisie sesizată doar pentru aviz, noi facem doar nişte recomandări pentriu comisia de fond să ia în considerare anumite lucruri”, a spus Ciucă.

Gabriel Andronache are obiecţii atât legate de procedură, cât şi de fond. „După părerea noastră, comisiile juridice nu aveau nicio competenţă asupra raportului de statut şi acesta este un motiv pentru care putem să atacăm eventual Statutul la Curtea Constituţională. Este o procedură total neregulamentară”, a declarat Andronache pentru ROMÂNIATV.NET.

Pedelistul a arătat că raportul iniţial la cererea de reexaminare a fost trimis direct la comisia de statut, fără să se ceară avizul comisiilor juridice. După ce plenul a retrimis Statutul la comisii, a fost sesizată şi comisia juridică pentru un aviz, fapt considerat de către Andronache ca neregulamentar.

„Domnul Tudor Chiuariu a fost purtătorul de steag al eliminării termenului de 15 zile şi, fiind preşedintele comisiei juridice de la Senat, au considerat probabil necesar să fie sesizate şi comisiile juridice”, susţine Andronache.

Acesta a afirmat că eliminarea termenului de 15 zile este un tertip prin care parlamentarii declaraţi incompatibili de ANI să aibă o portiţă prin care să nu-şi piardă mandatul. „Un parlamentar îşi pierde mandatul dacă nu contestă raportul ANI în 15 zile în instanţă. Prin eliminarea acestei prevederi, el riscă să piardă mandatul doar dacă îl contestă. Dacă face cumva greşeala să conteste raportul şi pierde la tribunal, îşi pierde mandatul. Dacă nu îl contestă, rămâne bine mersi parlamentar”, a precizat Andronache.

Pe 7 februarie, raportul privind cererea de reexaminare la Statut a fost retrimis la comisii de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, după contre între PSD şi PNL. Liberalii şi-au exprimat nemultumirile în şedinţa de plen faţă de acel alineat introdus miercuri în Comisia de statut care spune că dacă raportul ANI nu este contestat în termen de 15 zile, atunci el devine definitiv, iar din acel moment parlamentarul îşi pierde mandatul.

Au fost luări de cuvânt vehemente în primul rând din partea fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu care a spus că nu este normal să se facă o astfel de prevedere, că nu oricine poate să întrerupă când vrea mandatul de parlamentar. Chiuariu a reclamat şi faptul că nu este prevăzută nicio o soluţie în cazul în care deminatarul este plecat din ţară sau este bolnav şi nu ia la cunoştinţă incompatibilitatea constatată de ANI în termen de 15 zile.

„Un mandat al unui parlamentar nu poate să înceteze în urma unui act de comunicare, grupul PNL va vota împotriva acestui act”, a spus Chiuariu.

Tudor Chiuariu a arătat că poate exista situaţia în care un parlamnetar nu poate fi găsit la domiciliu sau nu mai locuieşte la adresa la care se trimite înştiinţarea sau este în spital, iar calitatea sa de parlamentar încetează prin necontestare.

Poziţia lui Chiuariu a fost susţinută şi de mai mulţi liberali.

Eugen Nicolicea (UNPR) a spus că obligaţia ANI este să anunţe Biroul permanent al Camerei pentru ca acesta să anunţe parlamentarul respectiv.

„Înţeleg că ai alt domiciliu, dar, ca să-ţi iei indemnizaţia de parlamentar, dai pe la Cameră şi cu această ocazie eşti înştiinţat de raportul ANI”, a spus Nicolicea.

La rândul său, deputatul UDMR Mate Andras a dat un exemplu în care Parlamentul îl trimite în delegaţie pe Eugen Nicolicea timp de 10 zile şi acesta rămâne în imposibilitatea de a ataca raportul ANI în 15 zile şi rămâne fără mandat.

Obiecţiile liberalului Tudor Chiuariu nu au avut susţinerea celor de la PSD. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a luat cuvântul şi le-a cerut liberalilor să dea dovadă de solidaritate şi să evite situaţiile în care sunt criticaţi.

„De fiecare dată când facem un text care să fie pe o procedură normală, să ne permită şi nouă să nu fim puşi la colţ: de ce ai pălărie, de ce nu ai pălărie, de ce ai ţigare, de ce nu ai, venim la microfon şi devenim un corp opac şi de aceea presa şi opinia publică ne calcă în picioare, iar Comisia Europeană ne face un raport. Primul raport în care Parlamentul nu este călcat în picioare este acest raport. (…) Ambiguitatea este cea care ne-a făcut pe noi să plătim. Nu este permis ca în MCV Parlamentul să aibă un ditamai articolul”, a spus Zgonea.

În replică, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a spus că „scaunul Robertei Anastase lasă ceva molipsitor”.

„Faptul că Parlamentul a fost călcat în picioare 7 ani nu este un argument să fie călcat în continuare. Faptul că CE şi MCV spun altceva, nu înseamnă să fim muţi şi surzi şi că România a devenit un paşalâc”, a replicat Haşotti.

Pentru că parlamentarii USL nu au ajuns la nicio înţelegere, iniţial s-a luat o pauză de consultări, iar apoi s-a decis retrimiterea pentru o săptămână la Comisia de statut a raportului care admitea obiecţiile preşedintelui Traian Băsescu.

Comisia de Statut a adoptat, miercuri, cu majoritate de voturi, înregistrându-se un vot „împotrivă” şi o abţinere, raportul la cererea de reaxaminare a Statutului parlamentarilor, în care sunt însuşite modificările solicitate de şeful statului, Traian Băsescu, potrivit preşedintelui comisiei.