PDL aşteaptă o decizie a UDMR privind moţiunea de cenzură. De ce depinde răspunsul Uniunii

Liderul PDL Vasile Blaga a precizat că aşteaptă din partea UDMR o decizie privind o moţiune de cenzură la asumarea răspunderii guvernului pe legea retrocedărilor, arătând că decizia UDMR depinde de forma finală a proiectului, Uniunea depunând amendamente privind retrocedarea către Biserica Catolică.

15 apr. 2013, 12:36
PDL aşteaptă o decizie a UDMR privind moţiunea de cenzură. De ce depinde răspunsul Uniunii

„Cred că cel puţin UDMR aşteaptă forma finală a proiectului de lege privind retrocedarea. Şi ei, ca şi noi, au făcut sute de amendamente, pe ei interesându-i retrocedarea către Biserica Catolică. Vom vedea care va fi decizia„, a precizat Vasile Blaga, potrivit Mediafax, întrebat dacă are vreun rezultat în urma discuţiilor cu UDMR şi PPDD privind susţinerea unei moţiuni de cenzură la Legea retrocedărilor.

Blaga a spus că îi cere premierului să îşi asume în realitate răspunderea pe legea retrocedării şi să nu lase această povară guvernelor viitoare.

El a arătat că prin proiectul guvernului Ponta restituirea în natură devine excepţie, încălcându-se Constituţia şi că se prorogă pentru 2016-2024 plata în bani.

Blaga a mai criticat faptul că legea „naşte noi samsari ai imobiliarelor traficanţi de puncte”, arătând că Ponta şi Guvernul nu au bani şi oferă oamenilor puncte.

Întrebat dacă PDL ar contesta la Curtea Constituţională acest proiect de lege, Blaga a spus că acest proiect poate fi foarte uşor contestat pe procedură şi PDL va lua o decizie în şedinţa BPN de săptămâna viitoare.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni că PDL a avut discuţii cu reprezentanţi ai UDMR şi ai PPDD pentru depunerea unei moţiuni de cenzură la asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul restituirii proprietăţilor, aceste discuţii urmând să continue.

„Până la a depune o moţiune de cenzură (la proiectul retrocedării proprietăţilor – n.r.) desigur au fost discuţii între liderul nostru de grup Mircea Toader şi liderul grupului UDMR şi colegii din PPDD, pentru că o moţiune de cenzură nu poate fi depusă decât dacă o semnează toate partidele din opoziţie. Încă UDMR nu are un punct de vedere conturat, am discutat şi cu domnul preşedinte Kelemen Hunor aseară, să vedem în cursul acestei săptămâni”, a precizat Vasile Blaga înainte de şedinţa BPN al PDL.

UDMR va decide probabil marţi dacă va susţine moţiunea de cenzură pe tema despăgubirilor, a declarat, duminică, vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely.

Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a anunţat că PDL va încerca să depună o moţiune de cenzură în legătură cu Legea despăgubirilor dacă toate partidele de opoziţie vor agrea acest lucru, menţionând că este vorba despre „o decizie în lucru”.

Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea miercuri, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.