PDL cere Curţii de Conturi să auditeze derularea contractului pentru Pasajul Pipera

PDL Bucureşti cere Curţii de Conturi să auditeze modul în care a fost încheiat şi derulat contractul privind Pasajul Pipera, potrivit unui comunicat al Partidului Democrat Liberal.

13 iun. 2013, 12:07
PDL cere Curţii de Conturi să auditeze derularea contractului pentru Pasajul Pipera

PDL Bucureşti are serioase dubii că acest contract s-a derulat în condiţii legale şi cere Curţii de Conturi să demareze urgent controlul asupra acestui contract, dar şi un audit al modului în care Sorin Oprescu a depus apărarea în procesul intentat de constructor Primăriei Capitalei”, se arată în comunicat.

Democrat-liberalii susţin că, pentru a le distrage atenţia bucureştenilor faţă de acest subiect, Sorin Oprescu ‘aruncă pe piaţă’ subiecte delicate, a căror rezolvare stă ‘chiar în pixul său şi al Guvernului pe care îl susţine’, cum ar fi harta seismică a Capitalei.

Potrivit sursei citate, în perioada 2008-2012, Sorin Oprescu nu a reuşit să cheltuiască pe reabilitare seismică banii puşi la dispoziţie de Guvern.

„Sorin Oprescu nu a făcut nici cel mai mic efort pentru ca blocurile cu risc seismic să fie reabilitate. Oprescu a preferat, în mandatul său, să ascundă cu laşitate acest subiect de ochii bucureştenilor. Astăzi, Sorin Oprescu vrea să facă „valuri” de presă pe o temă pe care nu lasă nici măcar o simplă dâră de melc şi anume pregătirea Capitalei pentru situaţii de urgenţă”, consideră democrat-liberalii.

Aceştia mai spun că Centrul Istoric este pe punctul de a cădea la primul seism important, iar primarul „nu a mişcat un deget în ultimii 5 ani”.

PDL Bucureşti cere primarului general să explice instituţiilor statului „de ce proiectele din mandatele sale fie se dublează ca preţ, fie se plătesc penalităţi uriaşe pentru derularea defectuoasă a acestora”.

Curtea de Apel Bucureşti a decis irevocabil, miercuri, că Primăria Capitalei trebuie să plătească firmei PA&CO, deţinută de Căşuneanu, 3,2 milioane lei reprezentând un debit neachitat pentru lucrările la Pasajul Pipera, şi 13,6 milioane lei penalităţi de întârziere.

Şeful Direcţiei Infrastructură din Primăria Municipiului Bucureşti, Mădălin Dumitru, a declarat că în contractul pentru Pasajul Pipera semnat cu firma lui Costel Căşuneanu nu erau prevăzute penalităţi dacă municipalitatea nu are în buget fonduri pentru această investiţie.

La vot, Consiliul General al Municipiului Bucureşti din anul 2011, majoritar PDL, a redistribuit sumele necesare estimate pentru continuarea lucrării, respectiv 80 de milioane de lei, încălcând astfel Legea finanţelor publice„, a spus Mădălin Dumitru.

Potrivit reprezentantului PMB, încă din ianuarie 2011, Direcţia Infrastructură a municipalităţii a solicitat 80 de milioane de lei, pentru continuarea lucrărilor la obiectivul de investiţii.

„În 13 aprilie 2011, atunci când a fost votat bugetul, consilierii au hotărât să aloce, în loc de 80 de milioane de lei, doar 20 de milioane, din care 10.400.000 de lei era suma prevăzută pentru începerea exproprierilor, restul de 9.600.000 de lei fiind banii alocaţi pentru continuarea lucrărilor la un proiect de peste 100 milioane de lei. Urmare a redistribuirii sumelor de către consilieri, pentru a nu fi oprite lucrările din lipsa fondurilor, au fost reeşalonate graficele de execuţie, fiind de asemenea demarată procedura pentru achiziţia terenurilor”, a explicat Mădălin Dumitru.