PDL ia în calcul o moţiune de cenzură. Ce spun democrat-liberalii

PDL ar putea decide în această săptămână iniţierea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Ponta. Hotărârea ar urma să fie luată până la şedinţa de duminică pe care conducerea partidului o va avea cu parlamentarii democrat-liberali, pedeliştii aşteptând să vadă cum vor decurge ostilităţile dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta. Surse din vârful PDL au precizat pentru RTV.NET că iniţierea moţiunii depinde în mare măsură de mesajele publice care vor veni din partea premierului.

29 aug. 2012, 18:52
PDL ia în calcul o moţiune de cenzură. Ce spun democrat-liberalii

Orice mişcare care ar urma să fie luată de conducerea PDL în privinţa primei încercări de debarcare a Guvernului USL depinde de atitudinea pe care Victor Ponta o va avea faţă de preşedintele Băsescu. Concret, democrat-liberalii mizează pe faptul că liderul PSD se va desprinde treptat de „extremismul” pe care Crin Antonescu şi o parte din PNL l-au afişat faţă de şeful statului.

„Dacă Ponta refuză în continuare coabitarea atunci ne forţează să iniţiem moţiunea. Dacă spune că nu poate coabita cu Traian Băsescu atunci ne obligă să dăm jos Guvernul. Nu poţi avea o asemenea situaţie în care premierul nu stă la aceeeaşi masă cu şeful statului”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET unul dintre liderii PDL.

Deşi, oportunitatea unei moţiuni nu a fost discutată încă oficial în Biroul Permanent Naţional al PDL, parlamentarii democrat-liberali au început să calculeze care e noul raport de forţe în cele două camere ale legislativului.

Moţiunea de cenzură este un instrument constituţional pe care îl avem la îndemână. Asta e o realitate. Nu am pus la punct nicio strategie în acest sens, dar avem o evidenţă a parlamentarilor opoziţiei pentru noua sesiune”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET vicepreşedintele PDL, Sulfina Barbu, adăugând că puterea dă primele semne de slăbiciune:

„USL a dovedit că nu mai este un bloc solid. Am văzut ce s-a întâmplat recent cu propunerile domnului senator Ghişe, care au fost susţinute doar de PNL. PDL, împreună cu UDMR şi cu minorităţile le-au respins fără probleme, iar asta poate fi un semnal al susţinerii pe care o avem în Parlament”.

Un punct de vedere asemănător are şi vicepreşedintele Raluca Turcan. „Nu cred că vom începe sesiunea cu o moţiune, dar este posibil să o folosim pe parcurs. Până la urmă, este un instrument de sancţionare şi putem apela la el când identificăm probleme grave ale guvernării”.

Totuşi, tema moţiunii de cenzură nu trezeşte foarte multe simpatii în interiorul PDL. „Avem suficiente probleme deocamdată, cu fondurile pentru primării, cu propriile proiecte de legi, până la o moţiune de cenzură mai e mult”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET unul dintre primvicepreşedinţii PDL.

Cel puţin teoretic, problema moţiunii ar putea fi lămurită duminică în cadrul şedinţei pe care conducerea PDL o va avea cu parlamentarii democrat-liberali, în ciuda faptului că, oficial, respectiva chestiune nu figurează pe lista subiectelor.

„Întâlnirea de duminică nu are ca obiectiv discutarea unei moţiuni de cenzură. Altfel, ca partid politic de opoziţie poţi iniţia oricând o moţiune de cenzură la adresa Guvernului. Deocamdată nu avem stabilită o strategie, iar o astfel de decizie este în primul rând politică”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET, liderul de grup al deputaţilor PDL, Mircea Toader.