PDL, în prag de REVOLTĂ: „Cine a decis în vară să-şi asume rezultatul”. Analiza dinaintea furtunii

Rezultatul dezastruos înregistrat duminică la urne reaprinde conflictele mai vechi din PDL. Vechea gardă cara a preluat în vară conducerea partidului este contestată acum de către cei care au fost înlăturaţi din prim-plan la precedentul congres şi de către cei au obţinut un scor electoral peste media partidului. Aceştia arată acum cu degetul către strategia electorală trasată în cadrul conducerii PDL şi ARD.

10 dec. 2012, 14:37
PDL, în prag de REVOLTĂ: „Cine a decis în vară să-şi asume rezultatul”. Analiza dinaintea furtunii

Ca primă măsură de coagulare a partidului, preşedintele PDL Vasile Blaga a convocat pentru această săptămână o şedinţă prin care îi cheamă la raport pe liderii din teritoriu. Colegiul Director de vineri ar urma să stabilească cine, cum şi cât de mult a greşit în această campanie electorală, de la deficitul de imagine moştenit din timpul guvernării Boc, la slaba mobilizare de care a dat dovadă aparatul de partid.

Un atac frontal la adresa lui Vasile Blaga vine din partea primarului Aradului, Gheorghe Falcă. Făcând trimitere la faptul că echipa lui Blaga a cerut în urma alegerilor locale din vară un congres extraordinar prin care a preluat cârma partidului, Falcă afirmă că este nevoie de o nouă cedare de putere în rândul formaţiunii.

„E normal să se facă o analiză. Astfel de analize se fac şi atunci când câştigi şi atunci când pierzi. Este posibil să avem şi un congres. Să nu uităm ce s-a întâmplat după alegerile locale, cine a cerut atunci măsuri şi cine a luat deciziile. Cei care au decis atunci trebuie să-şi asume acum rezultatul alegerilor parlamentare”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, Gheorghe Falcă.

Atitudinea fostului secretar executiv se explică şi prin faptul că la Arad, diferenţa dintre USL şi ARD nu a fost una covârşitoare, aşa cum s-a întâmplat în marea parte a ţării. Concret, în colegiile din judeţul Arad, alianţa a obţinut un mandat de senator şi trei mandate de deputaţi.

De altfel, un punct de vedere radical a fost exprimat şi de către fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea. Cu reconfirmarea funcţiei de deputat, fotoliu pe care l-a obţinut prin redistribuire, Udrea a transmis încă de duminică noaptea că ar fi nevoie de „reconstrucţie”. Plecând de la teza cum că „oameni care aduc voturi sunt cei care trebuie să conducă”, Udrea a transmis de la Roman că anumiţi colegi din PDL ar trebui să-i „reevalueze” activitatea politică.

Un punct de vedere clar a venit luni şi din partea unui alt fost membru al conducerii PDL îndepărtat în vară de la şefia partiduluilui. Ex-vicepreşedintele Cristian Boureanu a catalogat „inventarea ARD” drept „o mare prostie”. „În viaţă, prostia se plăteşte”, a precizat Boureanu pentru Mediafax.

Nemulţumirile din PDL se strâng în spatele propunerii unui nou congres

Atmosfera tensionată post-alegeri nu va putea fi anulată decât prin intermediul unui congres extraordinar, au prcizat pentru ROMÂNIATV.NET surse din conducerea partidului. Potrivit acestora, un rol decisiv pentru a face acest pas îl va juca întâlnirea de vineri şi comportamentul prim-vicepreşedinţilor şi vicepreşedinţilor. Concret, mai mulţi lideri din teriotriu aşteaptă ca demisia din Biroul Permanent Naţional pe care Cezar Preda a înaintat-o luni să fie urmată şi de altele, în caz contrar urmând a se propune un nou congres prin care susţinerea actualei echipe să fie supusă la vot. 

„E prematur să ne pronunţăm asupra nevoii unui congres. Rămâne să facem fiecare analiza şi apoi vom vedea care e pasul următor. Nu ştiu dacă responsabile sunt anumite persoane, sau dacă e vorba de echipă. Ceea ce pot spune cu siguranţă este că acest vot uninominal nu are legătură cu uninominalul. În colegiul meu am făcut tot posibilul şi n-am reuşit. Avem de fapt un vot politic, ăsta e adevărul”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

La rându-i, vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu consideră că o analiză a rezultatului scrutinului de duminică se impune, cu atât mai mult cu cât fiecare filială ar trebui să raporteze cauzele scorului slab. „USL a obţinut o victorie de necontestat. Noi vom trebui să identificăm ce anume nu a mers în această campanie. Fiecare organizaţie judeţeană va trebui să facă o analiză serioasă pentru a înlătura orice suspiciune de blat. Abia după aceste analize ale filialelor trebuie să vedem ce vom face mai departe. Eu cred că este nevoie de o coagulare în jurul PDL şi ARD a tuturor forţelor care nu sunt acaparate de USL”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET Sulfina Barbu.