PDL şi PPDD au contestat la CCR numirea conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiare

Senatorii democrat-liberali şi cei ai PPDD au semnat o sesizare de neconstituţionalitate a legii pe baza căreia au fost numiţi membrii Consiliului de Administraţie al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

27 iun. 2013, 16:06
PDL şi PPDD au contestat la CCR numirea conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiare

Contestaţia la Curte a fost semnată de 23 de senatori PDL şi 12 senatori PPDD, documentul contestat fiind Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.55/2013 privind unele măsuri fiscal-bancare şi pentru modificarea unor acte normative.

Primul motiv al sesizării la CCR este faptul că Guvernul ar fi încălcat condiţiile constituţionale pentru emiterea unei ordonanţe de urgenţă în sensul că nu a existat o situaţie extraordinară şi nici urgenţa reglementării.

În al doilea rând, legii i se impută, potrivit unui comunicat de presă al grupului senatorial al democrat-liberalilor, „încălcarea principiului constituţional al democraţiei pentru că alegerea membrilor Consiliului ASF a fost făcută de majoritatea parlamentară din rândul membrilor partidelor care formează această majoritate, sau dintre cei agreaţi de către aceasta, propunerile opoziţiei parlamentare fiind total ignorate”.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a validat pe 18 iunie componenţa conducerii Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), în ciuda faptului că reprezentanţii grupurilor parlamentare ale PDL şi PP-DD au părăsit sala de şedinţă, informează Agerpres.

Validarea conducerii ASF s-a realizat prin exprimarea de către parlamentari a unui vot cu buletine, parlamentarii aprobând toate propunerile de candidaţi avizate în comisiile sesizate pe fond.

Astfel, pentru funcţia de preşedinte al ASF, Comisiile pentru buget-finanţe şi cele economice ale Parlamentului l-au avizat favorabil luni, pe Dan Radu Ruşanu. Acesta a fost validat de plenul reunit al Parlamentului cu 364 voturi pentru şi şase voturi împotrivă. Pentru funcţia de prim-vicepreşedinte a fost validat, cu 365 voturi pentru şi cinci voturi împotrivă, Daniel Dăianu.

De asemenea, pentru funcţiile de vicepreşedinţi au fost avizaţi favorabil Mircea Ursache (363 voturi pentru şi şapte voturi împotrivă), Tudor Daniel George (365 de voturi pentru şi cinci împotrivă) şi Ion Giurescu (365 de voturi pentru şi cinci împotrivă).

Ca membri ai conducerii ASF au fost validaţi, în plenul reunit, Marian Sârbu (365 de voturi pentru şi cinci împotrivă), Biro Albin (347 de voturi pentru şi 23 de voturi împotrivă), Marian Mârzac şi Corneliu Moldoveanu, ambii validaţi în funcţie cu 365 de voturi pentru şi cinci voturi împotrivă. Tot ca membri au fost validaţi Gheorghe Marcu (365 voturi pentru şi cinci împotrivă) şi Dorina Teodora Mihăilescu (364 voturi pentru şi şase voturi împotrivă).

Mandatul acestora va avea o durată de cinci ani, începând cu data de 18 iunie.