PDL va depune un proiect de lege pentru modificarea Statutului parlamentarilor

PDL va depune în Parlament un proiect de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor, imediat după votarea raportului asupra cererii de reexaminare, considerând că trebuie modificate prevederile legate de conflictul de interese şi de cererile de arestare, reţinere sau percheziţie.

11 feb. 2013, 11:54
PDL va depune un proiect de lege pentru modificarea Statutului parlamentarilor

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a făcut acest anunţ luni, după şedinţa BPN al PDL.

El a precizat că mai sunt de modificat unele prevederi din Statut, cum ar fi articolul 21, „care a rămas ambiguu”.

„Se vorbeşte de o motivare temeinică a cererii procurorilor transmisă prin intermediul ministrului Justiţiei Parlamentului privind arestarea, reţinerea sau percheziţia parlamentarilor. Parlamentul se transformă într-o instituţie de judecată, iar parlamentarii sunt deasupra legii. În al doilea rând, dorim să introducem termene precise în procedurile parlamentare în momentul în care cererea de arestare, reţinere sau percheziţie vine de la procurori către una din cele două Camere, astfel încât să nu mai ajungă ca în cazul lui Ion Stan”, a adăugat Blaga.

El a mai spus că PDL consideră că trebuie ca momentul în care conflictul de interese al unui parlamentar este dovedit, automat parlamentarul respectiv să-şi piardă calitatea de membru al Camerei sau al Senatului.

Blaga a criticat amânarea deciziei Parlamentului în privinţa raportului la cererea de reexaminare a preşedintelui în cazul statutului arătând că USL recurge la subterfugii pentru a păstra superimunitatea.