Pe greci îi aşteaptă zile negre: Ţara riscă să se întoarcă la austeritate dacă partidul său va pierde alegerile de duminică

Premierul grec Alexis Tsipras a avertizat că ţara riscă să se întoarcă la „zilele negre” ale austerităţii dacă partidul său va pierde alegerile anticipate de duminică, informează AFP.

06 iul. 2019, 11:51
Pe greci îi aşteaptă zile negre: Ţara riscă să se întoarcă la austeritate dacă partidul său va pierde alegerile de duminică

Conform a trei sondaje de opinie, partidul conservator din opoziţie va câştiga clar alegerile. Totuşi, Tsipras a insistat că o surpriză rămâne posibilă.

„Poporul grec nu trebuie doar să voteze, trebuie să evite un furt al sacrificiilor făcute, o mare infracţiune împotriva generaţiilor viitoare”, a declarat Tsipras în faţa unei mulţimi în piaţa Syntagma în Atena. „Nu îi lăsaţi să vă ia visele, vieţile, demnitatea”, a afirmat el.

Sondajele arată că partidul conservator Noua Democraţie al lui Kyriakos Mitsotakis, un fost bancher, va câştiga o majoritate absolută în parlamentul grec.

La trei ani de când a preluat conducerea partidului, absolventul de Harvard în vârstă de 51 de ani a promis că va crea locuri de muncă „mai bune” printr-o creştere economică, investiţii străine şi micşorarea taxelor.

Susţinătorii partidului de stânga, Syriza, condus de Tsipras, consideră că victoria sa la alegerile din 2015 reprezintă o rupere faţă de tradiţia din Grecia ca politica să fie dominată de aceleaşi personaje. „Pentru prima dată am avut un politician care nu a furat şi va fi învins de un partid vechi, cel care ne-a adus această criză. Mă întristează”, a declarat Angeliki, o pensionară de 65 de ani.

Mitsotakis, fiul unui fost prim-ministru, a făcut parte din guvernul care a ridicat taxele şi a micşorat pensiile între 2012 şi 2014 fiind sub presiune de la creditorii internaţionali ai Greciei.

Tsipras s-a întrebat vineri dacă votanţii „ar trebui să îl pună la cârmă pe cel care a dus ţara de râpă”.

Fiind ales datorită unor promisiuni că va scăpa de austeritate, Tsipras a semnat la câteva luni un acord pentru un nou împrumut pentru a evita ca Grecia să iasă din zona euro.

El a reuşit să reducă rata şomajului, să ducă economia spre o tendinţă de creştere şi să ofere ajutoare sociale persoanelor nevoiaşe, însă totul cu preţul unor taxe ridicate pentru clasa mijlocie.

De asemenea, lumea este nemulţumită de Tsipras deoarece a semnat acordul prin care Macedonia s-a redenumit şi a devenit Macedonia de Nord. Mulţi consideră că numele este prea apropiat de regiunea Macedonia din Grecia. Tsipras a convocat alegeri anticipate în iunie după ce partidul său a pierdut alegerile europarlamentare şi locale în faţa lui Mitsotakis.