Pe urmele unei revoluții în medicină

Designul industrial a declanșat mai multe revoluții în domeniul IT și, datorită acestuia, aproape toți folosim astăzi smartphone-uri. Aceleași principii și același mod inovator de gândire ar putea declanșa o revoluție similară în industria medicală.

23 nov. 2020, 16:43
Pe urmele unei revoluții în medicină

Pe urmele unei revoluții în medicină

. Mulți oameni înțeleg greșit conceptul de design funcțional. Un design industrial bun și atemporal acoperă nu numai aspectul produsului finit, ci, mai ales, principiul funcționării acestuia. Un designer calificat, care dezvoltă un dispozitiv nou, ar trebui să răspundă la câteva întrebări-cheie:

• Cine va folosi produsul?
• Produsul și componentele sale pot îndeplini și scopul altor produse?
• Poate fi simplificată sau complet automatizată funcționarea sa – sau o parte din aceasta?
• Cum pot împiedica utilizatorul să greșească?

Răspunsurile la aceste întrebări necesită o privire mai profundă asupra procesului de desfășurare a unei activități date. Această abordare a proiectelor ajută utilizatorii obișnuiți să primească dispozitive funcționale și ușor de utilizat. Astăzi, acestea oferă funcții din ce în ce mai avansate, care, până de curând, erau disponibile doar specialiștilor calificați.

Pe urmele unei revoluții în medicină. Proiecte utilitare renumite

Un design excepțional și util va cuceri cu siguranță piața și va obține recunoștință pentru o lungă perioadă de timp. Printre dispozitivele de uz zilnic care au obținut acest succes se numără:

● iPhone – abandonarea tastaturii fizice în favoarea unui ecran tactil de dimensiuni mai mari a schimbat fundamental modul de funcționare al dispozitivului. Această inovație-cheie a declanșat o serie de alte decizii de design și a contribuit la crearea industriei moderne de smartphone-uri.

● Aspirator Dyson Cyclone – primul aspirator de uz casnic fără sac, creat în anii 1970 de designerul britanic James Dyson. Astăzi, numărul aspiratoarelor cu sac este în continuă descreștere, aproape fiecare marcă de aspiratoare oferind acum modele fără sac.

● Mini Cooper – această mașină mică a creat practic segmentul modern „hatchback” și a devenit exemplul suprem al unei mașini de familie compacte. Toate acestea datorită unei structuri mici, care poate transporta confortabil 4 persoane, cu bagaje rezonabile. Acest model de mașină a devenit o forță motrice extrem de convenabilă pentru milioane de familii.

Prin ce se caracterizează un design bun în sectorul medical?

Una dintre legendele secolului al XX-lea în ceea ce privește designul – și inspirația din spatele studioului de design Apple – este Dieter Rams. El a dezvoltat faimoasele 10 principii ale unui bun design utilitar. Paul Greenhalgh, Team Design Director, a analizat aceste 10 principii în contextul dispozitivelor medicale:

1) Un design bun este inovator – însă augmentarea tehnologiei într-un produs nu ar trebui să fie o inovație în sine. Acest lucru este valabil mai ales pentru o industrie care evită riscurile cu orice preț.

2) Un design bun este util – dispozitivele medicale au o sarcină foarte importantă. Acestea nu sunt obiecte decorative. Rolul lor ar trebui să se focalizeze asupra efectuării cu succes a activităților medicale.

3) Un design bun este estetic – designul dispozitivelor, dacă este posibil, ar trebui să îmbunătățească starea de spirit a pacientului, astfel încât acesta să se simtă cât mai relaxat în incinta medicală în care se află.

4) Un design bun este ușor de înțeles – produsul trebuie să fie ușor de înțeles, de învățat și de utilizat. Funcționalitățile sale ar trebui să fie ușor de interpretat. Acest aspect ar trebui să țină seama și de starea de sănătate posibilă a utilizatorului.

5) Un design bun este discret – dispozitivul ar trebui să se combine în mod natural cu mediul utilizatorului și să se adapteze stilului său de viață de zi cu zi.

6) Un design bun este onest – echipamentele cabinetelor medicale ar trebui să aibă capacități foarte atent definite. În acest caz, echipamentul nu poate promite mai mult decât poate oferi.

7) Un design bun durează mult în timp – certificarea este valabilă pentru o perioadă lungă de timp.

8) Un design bun este realizat până la ultimul detaliu – echipamentul medical începe și se termină cu utilizatorul său. Designul ar trebui să elimine toate interacțiunile inutile și acțiunile suplimentare din partea utilizatorului, precum și utilizarea abuzivă.

9) Un design bun este cât mai ecologic – datorită procesului de reciclare dificil sau imposibil în medicină.

10) Un design bun este cât se poate de simplu – acest lucru înseamnă, mai presus de toate, simplitate și eleganță. Toate elementele redundante și distractive ar trebui eliminate.

Tendințe în domeniul medical

Directorul echipei Mindful Design, Chris Ross, indică următoarele tendințe pe piața medicală, în următorii ani:

● Schimbul de date – trăim într-o epocă în care dispozitivele noastre personale colectează și trimit în mod obișnuit o mulțime de informații. Datorită tehnologiei IT, dispozitivele medicale le pot trimite informații de la distanță medicilor sau invers. Testele medicale pot fi, de asemenea, efectuate mai rapid, ceea ce înseamnă că pacienții își primesc rezultatele într-un timp mai scurt.

● Pacientul pe primul loc – tehnologia poate reduce vizitele pacienților la spitale și le poate oferi instrucțiuni actualizate pe baza rezultatelor actuale ale terapiei la domiciliu.

● Aspectul elegant – deși aceasta nu este principala caracteristică a dispozitivelor medicale, producătorii găsesc metode pentru a satisface așteptările utilizatorilor obișnuiți cu cele mai noi smartphone-uri și computere. Ca urmare, dispozitivele medicale devin și ele mai mici și mai ușor de utilizat.

Proiecte revoluționare în industria medicală

Ultimii ani au adus o serie de produse revoluționare, care schimbă modul de diagnosticare a pacienților și funcționarea zilnică a personalului medical. Cele mai interesante proiecte includ:

• Electrocardiograma în Apple Watch – datorită senzorilor din carcasa a patru generații de ceasuri Apple, a devenit posibil să se efectueze teste periodice ECG în orice moment și într-o formă convenabilă pentru pacient. Rezultatele RMN pot fi trimise medicului în mod continuu, astfel încât să poată fi luate măsuri imediate în cazul modificărilor.

Autoclava Enbio S – câștigătoarea prestigiosului Red Dot Design Award, autoclava Enbio asigură sterilizarea completă a instrumentelor medicale, într-un dispozitiv compact și ușor de utilizat. Procesul de sterilizare a acestor dispozitive poate fi scurtat chiar și la 7 minute, oferindu-le medicilor acces constant la instrumente sterile.

• Abbott FreeStyle Libre – Dispozitivele revoluționare de monitorizare a glicemiei elimină necesitatea înțepării pielii și prelevării probelor de sânge. Senzorul dispozitivului este atât de sensibil încât testele pot fi efectuate chiar și prin straturi subțiri de îmbrăcăminte.

Toate aceste proiecte și dispozitive ne schimbă viața în bine, în fiecare zi. Datorită lor, pacienții se pot monitoriza singuri. Medicii au acces la o gamă largă de informații, care le permite să ia decizii corecte. Cabinetele medicale și camerele de tratament își pot steriliza cu ușurință instrumentele, ceea ce este deosebit de important, cu atât mai mult în timpul pandemiei.