Pedepse cu închisoarea pentru doi fraţi jihadişti care voiau să arunce în aer un avion al companiei Etihad

Un tribunal australian a condamnat marţi la pedepse cu închisoarea doi fraţi jihadişti care au încercat în anul 2017 să comită un atentat cu explozivi asupra unui avion al companiei Etihad, relatează agenţia EFE.

17 dec. 2019, 19:09
Pedepse cu închisoarea pentru doi fraţi jihadişti care voiau să arunce în aer un avion al companiei Etihad

Khaled Khayat şi Mahmoud Khayat au primit 40 de ani şi, respectiv, 36 de ani de închisoare, fără posibilitatea eliberării condiţionate timp de 30 de ani şi, respectiv, 27 de ani.

”Deşi nimeni nu a fost ucis sau rănit în urma acţiunii lor, acuzaţii şi-au atins totuşi obiectivul de a provoca teroare în rândul publicului”, explică judecătoarea australiană în motivarea sentinţei, informează Agerpres.

Khaled, în vârstă de 51 de ani, şi Mahmoud, în vârstă de 34 de ani, au ascuns o bombă în interiorul unei maşini de tocat carne pe care un alt frate al lor, Amer, urma să o transporte în bagajul de mână în timpul călătoriei sale de la Sydney la Beirut, via Abu Dhabi.

Planul a fost orchestrat de un al patrulea frate din aceeaşi familie, Tarek Khayat, care era şi lider în gruparea jihadistă Statul Islamic şi a dorit astfel să răzbune moartea copiilor săi în Siria. Dispozitivul exploziv a fost însă descoperit la controlul de securitate din aeroport, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Serie de atentate, dejucată în Europa. Era vizat Târgul de Crăciun de la Viena, dar şi alte oraşe importante

Amer Khayat a fost ulterior arestat în Liban şi a stat acolo doi ani în închisoare înainte de a fi pus în libertate de un tribunal militar libanez, care a stabilit în septembrie că el nu a participat la această tentativă de atentat, potrivt Agerpres.

Potrivit autorităţilor australiene, componentele cu care s-a asamblat dispozitivul exploziv, realizat în Australia cu ajutorul unor specialişti ai grupării jihadiste, au fost trimise din Turcia de către membri ai Statului Islamic.

Anchetatorii australieni au mai descoperit că cei doi fraţi condamnaţi au mai pus la cale un atentat, în care intenţionau să folosească gaze toxice împotriva publicului.