Pedepsele pentru evaziunea fiscală se dublează

Propunerea legislativă privind modificarea Legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, votată marţi de Camera Deputaţilor, prevede asprirea pedepselor pentru evaziunea fiscală.

19 feb. 2013, 12:54
Pedepsele pentru evaziunea fiscală se dublează

Camera Deputaţilor a votat, marţi, propunerea legislativă privind modificarea Legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale nr.241/2005.

Astfel, sancţiunea cu amendă de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei a fost înlocuită cu cea de închisoare de la 6 luni la 5 ani pentru „fapta contribuabilului care nu reface, cu intenţie sau din culpă, documentele de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control”.

Totodată, iniţiativa dublează pedepsele pentru alte două categorii de infracţiuni, ajungând la sancţiunea cu închisoarea de la un an la şase ani pentru „refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie” sau pentru „împiedicarea, sub orice formă, a organelor competente de a intra, în condiţiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale sau vamale”.

În plus, a fost dublată pedeapsa pentru „reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă”, ajungând la închisoare de la un an la 6 ani.

Iniţiatorul acestui proiect este fostul senator Dan Voiculescu. De altfel, el şi-a dat prima dată demisia din Senat spunând că motivul este legat de întârzierea votării acestei legi.