PELERINAJ la CRUCEA de care se lipesc banii, într-un sat din Ialomiţa. Oamenii vorbesc de minuni dumnezeieşti

Un adevărat pelerinaj are loc într-o localitate din Ialomiţa unde o cruce din piatră ar fi tămăduitoare de boli. Mii de credincioşi din toată ţara s-au rugat în postul Paştelui la Crucea din Iazu. Ei spun că aici găsesc leac pentru orice boală şi povestesc cum se lipesc de cruce banii celor care sunt cu adevărat credincioşi.

04 apr. 2015, 14:03
PELERINAJ la CRUCEA de care se lipesc banii, într-un sat din Ialomiţa. Oamenii vorbesc de minuni dumnezeieşti

Crucea de piatră din satul Iazu este considerată de localnici ca fiind făcătoare de minuni. Aceasta se află în curtea bisericii din sat. În faţa crucii înalte de aproape 2 metri, credincioşii îngenunchează pioşi şi cer iertare şi tămăduire.

Localnicii spun ca mulţi bolnavi şi-au găsit aici vindecarea, iar cei lipsiţi de nădejde au primit speranţă după ce s-au rugat la această cruce si au pus un bănuţ care s-a lipit pe obiectul de cult.

„Se lipesc, în formă de închinăciune. Când închini”, spune o credincioadă. 

Vestea despre minunile de la Iazu s-a răspândit în toată ţara. Oamenii vin cu multă speranţă la crucea din piatră. „LEAC. Asa se spune. Se lecuieste omul de boli”, spune o altă bătrănă. 

 

Sătenii sunt convinşi că banii care se lipesc pe crucea din piatră sunt o dovadă a minunilor pe care le face Dumnezeu şi că doar cei care cred cu adevărat au parte de ele.

Biserica unde se afla crucea a fost ctitorita in jurul anului 1845, de calugarul Gavriil Slobozeanul, originar din Smirna, de langa Constantinopol (astazi Istanbul).

Calugarul a ajuns in Baragan unde a fost uns staret al manastirii „Sfintii Voievozi” din Slobozia, ridicata de domnitorul Matei Basarab.

Gavriil Slobozeanul a poruncit ca la Iazu sa fie ridicata o biserica si a adus aici Sfanta Masa din altarul manastirii de la Slobozia, obiect care se pastreaza si astazi.

La baza monumentului sunt scrise urmatoarele cuvinte: „Rascumparatu-ne-a pe noi din blestemul legii, cu scump sangele Tau/Pe cruce pironindu-Te si cu sulita impungandu-Te/ Nemurire ai izvorat oamenilor/ Mantuitorul nostru, slava Tie” – un mesaj biblic rostit de preoti in timpul slujbei celor „Douasprezece Evanghelii”, din Joia Mare.