Pelerinajul la moaștele Sfântului Dimitrie a început deși rata de infectare din Capitală a ajuns la aproape 17 la mia de locuitori. Procesiunile durează o săptămână!

Procesiunile dedicate celebrării Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, au început joi dimineaţa.

21 oct. 2021, 09:41
Pelerinajul la moaștele Sfântului Dimitrie a început deși rata de infectare din Capitală a ajuns la aproape 17 la mia de locuitori. Procesiunile durează o săptămână!
Foto: Ziarul Lumina

Pelerinajul la moaștele Sfântului Dimitrie, în Capitală, a început. Acestea au debutat cu scoaterea Sfintelor Moaşte şi aşezarea spre închinare în pridvorul Catedralei Patriarhale. Au fost scoase spre închinare în pridvorul Catedralei Patriarhale în jurul orei 7,00, urmând a fi aşezate în Baldachinul Sfinţilor în dimineaţa zilei de sâmbătă.

Pelerinajul la moaștele Sfântului Dimitrie, în Capitală, a început deși rata de infectare a ajuns la aproape 17 la mia de locuitori. Procesiunile durează o săptămână!

La manifestare au fost prezenți arhimandritului Clement Haralam, marele eclesiarh al Catedralei, şi câțiva zeci de credincioşi. Sfintele Moaşte vor fi aşezate din nou în Catedrala Patriarhală joia viitoare, după închinarea ultimului credincios.

Participarea la manifestări, organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor în colaborare cu Patriarhia Română, se va desfăşura, ca şi anul trecut, „cu respectarea atentă a măsurilor sporite de precauţie, ordine şi protecţie igienico-sanitară” impuse de actualele condiţii pandemice din Capitală, transmite Patriarhia.

Citește și: EXCLUSIV Gigi Becali, despre parada LGBT: „Vom merge în urma lor cu icoane şi cântece şi aghiasmă, să alungăm demonii. Dacă nu face Patriarhia, fac eu”
Iată programul liturgic al acestor zile de sărbătoare:

* joi, vineri, sâmbătă şi lunea viitoare slujbele vor fi oficiate în Catedrala Patriarhală cu un număr de maximum 70 de credincioşi;

* marţi, 26 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9,30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală;

* miercuri, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 9,00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi;

„În contextul sever al pandemiei de COVID-19, în care Biserica însăşi a desfăşurat o intensă campanie de promovare şi conştientizare a regulilor igienico-sanitare, subliniind firescul şi necesitatea ascultării de sfatul medicilor, pentru organizarea în condiţii de reală siguranţă a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an au fost luate şi vor fi respectate mai multe măsuri speciale”, a precizat Patriarhia Română.

Citește și: Calendar ortodox octombrie 2021. Sărbători religioase în octombrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva, de Lucin, de Moșii de Toamnă, de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, de Sfântul Dimitrie Basarabov