Pelicanii creţi din Delta Dunării au pierdut platforma de cuibărire

Platforma de cuibărire a pelicanilor creți de pe Insula Ceaplace din Delta Dunării a fost distrusă de apele mari din Delta Dunării și complexul Razim-Sinoie, iar acest lucru pune în pericol noua generație de pelicani creți din Deltă, transmite Societatea Ornitologică Română.

27 apr. 2013, 13:25
Pelicanii creţi din Delta Dunării au pierdut platforma de cuibărire

Pe 18 aprilie 2013, biologul SOR Sebastian Bugariu a survolat cu un avion coloniile de pelicani din Delta Dunării şi sistemul lagunar, pentru prima dată în cursul acestui an.

Nivelul apei în toată zona este ridicat, lucru normal pentru această perioadă, dar care poate ridica probleme coloniilor din zona lagunară, în eventualitatea unor furtuni, transmite Societatea Ornitologică Română (SOR).

„În partea de nord se găsesc  câteva mii de pelicani comuni, iar cei mai mulţi dintre aceştia au populat deja colonia de la Hrecisca-Buhaiova, alături de pelicanii creţi care se află într-un stadiu avansat de cuibărit.

În colonia de pelicani creţi de pe lacul Lejai se găsesc câteva zeci de perechi, însă situaţia nu este prea fericită în zona lagunară. Spre diferenţă de anii 2011 şi 2012, anul acesta nu au fost observate deloc cuiburi de pelicani creţi pe insula Bisericuţa. Aici, de regulă deranjul din lunile februarie şi martie poate împiedica păsările să îşi stabilească o colonie de cuibărit.

Pe insula Ceaplace, platforma construită în anul 2008 a fost distrusă complet de gheaţă şi de valuri mari pe parcursul iernii, iar la ora actuală, datorită nivelului mare al apei în lacul Sinoie, insula este acoperită complet. Doar cuiburile pelicanilor se află deasupra apei. În aceste condiţii, deşi aflată într-un stadiu avansat de cuibărit, cu pui relativ mari, colonia poate fi afectată puternic de eventuale furtuni în săptămânile viitoare.

Platforma instalată în anul 2008 a avut o importanţă foarte mare pentru colonia de pelicani creţi de pe insula Ceaplace, aici cuibărind în anul 2009 peste 100 de perechi, ferite de valuri. În alţi ani au fost numărate doar câteva zeci de perechi dintre care unele au pierdut cuiburile datorită furtunilor. Societatea Ornitologică Română va continua monitorizarea din avion şi în lunile următoare”, mai spune SOR în comunicatul de presă.