Pensie anticipata 2020. Cum poţi să ieşi mai repede la pensie fără penalizări mari

Pensie anticipata 2020. Femeile și bărbații pot ieși mai devreme la pensie dacă îndeplinesc mai multe condiții privind stagiul de cotizare. Acest lucru este posibil dacă beneficiarii optează pentru o pensie anticipată sau pentru una anticipată parțială. Însă, anul acesta este ultimul an în care românii pot beneficia de pensia anticipată, pentru că din 2021, vor exista numai pensii anticipate parțiale.

28 ian. 2020, 10:44
Pensie anticipata 2020. Cum poţi să ieşi mai repede la pensie fără penalizări mari

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii le permite atât femeilor, cât și bărbaților să iasă mai devreme la pensie. Românii pot opta fie pentru pensia anticipată care nu presupune penalizări la suma de bani cuvenită, fie pentru pensia anticipată parțială la care are loc o diminuare a pensiei până când se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă și va fi recalculată din oficiu.

Pensia anticipată la femei

Femeile pot ieși anticipat la pensie cu maximum cinci ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, dacă au un stagiu de cotizare cu opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet. Reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege.

Legislația actuală prevede că stagiul complet pentru femei este de 35 de ani, iar vârsta standard de pensionare este de 63 de ani. Însă, la aceste valori se va ajunge treptat abia în 2030 prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor.

La începutul acestui an valorile au crescut față de anul 2019 cu o lună, astfel încât vârsta standard de pensionare pentru femeie este de 61 de ani și trei luni, iar stagiul complet este situat la 31 de ani și trei luni. Până la finalul anului 2020 aceste valori vor continua să crească, vârsta standard ajungând la 61 de ani și cinci luni, iar stagiul complet la 31 de ani și cinci luni.

Așadar, dacă o femeie dorește să se pensioneze anticipat în 2020, aceasta va trebui să aibe un stagiu de cotizare de 39 de ani și trei luni (31 de ani și trei luni + cei opt ani ceruți prin lege), respectiv 39 de ani și cinci luni dacă optează pentru acest tip de pensie la final de an.

De reținut este că pentru pensia anticipată nu există penalizări la suma de bani cuvenită la momentul când se îndeplinesc condițiile pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, pensia anticipată devine automat (fără cereri speciale pe la casele de pensii) pensie pentru limită de vârstă.

Pensia anticipată la bărbați

Bărbații se pot pensiona anticipat cu cel mult cinci ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, dar numai dacă au ajuns la un stagiu de cotizare de 43 de ani (cu opt ani mai mare față de stagiul complet de cotizare, respectiv 35 de ani).

La fel ca în cazul femeilor, reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege. Mai mult, nici în cazul bărbaților pentru pensia anticipată nu există penalizări la suma de bani cuvenită.

Vârsta standard de pensionare a unui bărbat în România este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, ceea ce înseamnă că dacă un bărbat vrea să se pensioneze anticipat nu o poate face mai devreme de 60 de ani. În același timp, acesta trebuie să fi atins un stagiu de cotizare de cel puțin 43 de ani.

Pensia anticipată parțială la femei

Pentru femeile care vor să se retragă din câmpul muncii, la pensionarea anticipată parțială e nevoie de un stagiu de cotizare ceva mai mic, însă aceasta atrage după sine penalități. Astfel, pentru fiecare lună de anticipare are loc o diminuare a pensiei. Procentele de diminuare le puteți consulta în tabelul de mai jos.

Perioada de cotizare realizată peste stagiul standard complet

Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare

până la un an 0,50%
peste un an 0,45%
peste doi ani 0,40%
peste trei ani 0,35%
peste patru ani 0,30%
peste cinci ani 0,25%
peste șase ani 0,20%
între șapte și opt ani 0,15%

Potrivit Legii nr. 263/2010, pensia anticipată parţială se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare femeilor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.

La fel ca în cazul pensiei anticipate, la acordarea pensiei anticipate parţialereducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere legală.

Odată ce au fost îndeplinite condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează din oficiu.

Pensia anticipată parțială la barbați

Pensionarea anticipată parțială se poate obține de către bărbați cu cel mult cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare (65 de ani), dacă și numai dacă s-a cotizat la stat o perioadă între 35 și 43 de ani.

La fel ca în cazul femeilor, pensionarea de acest fel duce la o diminuare a pensiei până la momentul când se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă și va fi recalculată din oficiu. Mai mult, la acordarea pensiei anticipate parţiale, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere legală, întrucât acordarea acestei pensii presupune oricum „ieșirea” din muncă mai devreme decât ar trebui.

Tabelul privind procentele de diminuare poate fi consultat mai jos.

Perioada de cotizare realizată peste stagiul standard complet

Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare

până la un an 0,50%
peste un an 0,45%
peste doi ani 0,40%
peste trei ani 0,35%
peste patru ani 0,30%
peste cinci ani 0,25%
peste șase ani 0,20%
între șapte și opt ani 0,15%

 

De anul viitor va exista o singură pensie anticipată

După cum am menționat mai sus, în momentul de față există două tipuri de pensie anticipată: pensia anticipată simplă care se acordă fără penalizări și pensia anticipată parțială care se acordă cu penalizări.

Potrivit Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii care a fost deja publicată anul trecut în Monitorul Oficial, din 2021 în România va exista un sigur tip de pensie anticipată. Este vorba despre pensia anticipată parțială. Cu alte cuvinte, autoritățile au decis să renunțe la pensia anticipată fără penalizări și sa o păstreze pe cea cu penalizări.

Legea nr. 127/2019 se va aplica din septembrie anul viitor și va înlocui actuala lege a pensiilor, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, viitoarea pensie anticipată o să se cuvină cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, conform noii legi. Aceasta va putea fi cerută de românii care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de românii care l-au depășit cu până la opt ani.

La fel ca până acum, atunci când se vor îndeplini condițiile pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă.

Sursa: avocatnet.ro