Pensie anticipată parţială pentru bărbaţi. Cum o calculăm

Bărbații se pot pensiona anticipat parțial cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare cu condiția ca pentru o perioadă între 35 și 45 de ani, cotizația la stat să fi fost plătită.

13 sept. 2019, 06:11
Pensie anticipată parţială pentru bărbaţi. Cum o calculăm

La ora actuală, bărbații se pot pensiona la vîrsta standard de 65 de ani cu un stagiu de cotizare de 35 de ani, cotizația minimă fiinde de 15 ani, scrie dcbusiness.ro.

Așadar, bărbații se pot pensiona anticipat parțial de la vârsta de 60 de ani dacă au stadiul de cotizare între 35 și 45 de ani.

Diferența dintre pensia anticipată și pensia anticipată parțială este că în al doilea caz se aplică o diminuare a pensiei față de cea pentru limită de vârstă.

Citeşte şi LEGEA PENSIIOR 2019: ce se întâmplă cu cei care au peste 35 de ani şi până în 45 de ani

În cazul pesiei anticipate parțiale, reducerea vârstei nu se poate cumula cu alte reduceri legale.

Câți pensionari sunt în România. Numărul lor a scăzut

„Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, se spune în prevederea legislativă.

Care este procentul de diminuare în funcție de stagiul de cotizare

până la un an 0,50%

peste un an 0,45%

peste doi ani 0,40%

peste trei ani 0,35%

peste patru ani 0,30%

peste cinci ani 0,25%

peste șase ani 0,20%

între șapte și opt ani 0,15%

Odată ce au fost îndeplinite condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării stabilite conform tabelui de mai sus şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate parţiale.

Practic, cel care solicită pensia anticipată parțială nu trebuie să facă o cerere pentru recalcularea pensiei, întrucât asta se produce din oficiu.