PENSIE DE URMAŞ. Schimbările prevăzute în Legea pensiilor

În linii mari, noua Lege a pensiilor a lăsat aproape neschimbate reglementările privind pensia de urmaș. Astfel, sunt aceiași beneficiari și cam aceleași condiții de acordare.

11 sept. 2019, 08:22
PENSIE DE URMAŞ. Schimbările prevăzute în Legea pensiilor

Noutatea se regăsește în privința cuantumului pensiei minime pentru beneficiarii pensiei de urmaș. „… fiecare beneficiar de pensie de urmaș are dreptul la o pensie minimă calculată în cuantum de 35% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare urmaș în parte”, scrie în noua Lege a pensiilor, potrivit dcbusiness.ro.

Citeşte şi Pensionare anticipată. Cum poţi să ieşi la pensie mai devreme dacă eşti femeie. Schimbări în LEGEA PENSIILOR

Potrivit documentului, pensia de urmaș se stabilește, după caz, din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat sau din pensia de invaliditate gradul I aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Cuantumul pensiei de urmaș se va stabili procentual, din numărul total de puncte realizat de susținător aferent pensiei pentru limita de vârstă/de invaliditate, în funcție de numărul urmașilor îndreptății:

– 50% pentru un singur urmaș

– 75% pentru doi urmași

– 100% pentru trei sau mai mulți urmași.

De menționat că Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii a fost publicată pe 9 iulie în Monitorul Oficial nr. 563 și este programată să se aplice din septembrie 2021.