Pensii 2021. Florin Cîţu, anunţ şocant! Premierul spune că în 15 ani nu va mai avea cine să plătească pensiile

Florin Cîţu susţine că în 15 ani nu va mai avea cine să plătească pensiile şi că o soluţie în acest sens este Legea Pensiilor, pentru a elimina riscul de nesustenabilitate.

01 iun. 2021, 08:50
Pensii 2021. Florin Cîţu, anunţ şocant! Premierul spune că în 15 ani nu va mai avea cine să plătească pensiile

Pensii 2021. Florin Cîţu, anunţ şocant! Premierul a afirmat că în 15 ani, dacă nu vor fi adoptate reforme care să împiedice acest lucru, fondul de pensii va deveni un dezastru.

Pensii 2021. Florin Cîţu, anunţ şocant!

„Cred că în 15 ani, atunci e riscul cel mai mare, pentru că vom avea un număr mare de oameni care vor ieşi la pensie în acelaşi an, iar cei care îi vor susţine vor fi din ce în ce mai puţini.  Legea pensiilor o să fie o variantă, care acum este discutată de experţi. Sunt mai multe probleme, dar sustenabilitatea e una dintre ele. Dar obiectivul este de a elimina acest risc de nesustenabilitate a sistemului de pensii peste 15 ani de zile. S-ar putea să fie nevoie de mai multe legi, nu doar de una singură. Nicio decizie nu a fost luată în acest moment şi nici în discuţia cu Comisia Europeană nu s-a spus ca să fie x sau y vârsta de pensionare. Nu. Ceea ce discutăm cu Comisia Europeană, şi nu e că vrem noi să discutăm, e o recomandare de ţară de ani de zile pentru România, să avem o lege a pensiilor sustenabilă. Haideţi să văd cu ce variante vin. Nu aş vrea să discutăm despre majorarea vârstei de pensionare. Cred că sunt doar câteva ţări în Uniunea Europeană unde s-a întâmplat acest lucru şi aş vrea să studiez puţin”, a spus Florin Cîţu la Digi24.

Raluca Turcan, noi detalii despre legea pensiilor: „Se vor face anchete legate de pensia anticipată. Vârsta de pensionare nu se schimbă”

Raluca Turcan, ministrul Muncii, avertizează că sistemul de pensii va colapsa.  „Dacă nu facem nimic, sistemul de pensii în România este pe punctul să se prăbuşească. Până în 2030, urmează să avem o explozie a numărului de pensionari, cu aproximativ 1,8 milioane”, a declarat Raluca Turcan la Antena 3.

„Sistemul actual de pensii de la noi din ţară nu va mai fi sustenabil în următorii 7-8 ani, motiv pentru care avem nevoie urgentă de o nouă lege a pensiilor”, spunea, recent, şi vicepremierul Dan Barna. „În plus, generația celor numiți „decreței” se îndreaptă spre vârsta de pensionare, iar această vârstă trebuie calibrată cu speranța de viață, însă nu trebuie să comparăm speranța de viață de la noi cu cea din Suedia sau din Japonia, de pildă”, mai spune Dan Barna.