PENSII 2022. Cât costă şase ani de vechime în muncă. Tot ce trebuie să ştie românii care vor să iasă mai repede la pensie

Românii care nu au suficientă vechime în muncă pot ieşi mai repede la pensie dacă încheie cu casele de pensii un contract de asigurare socială de până la 6 ani consecutivi.

07 iul. 2022, 11:54
PENSII 2022. Cât costă şase ani de vechime în muncă. Tot ce trebuie să ştie românii care vor să iasă mai repede la pensie

PENSII 2022. Românii care vor să iasă la pensie mai devreme pot cumpăra până la şase ani de vechime în muncă, potrivit unei OUG aprobată de Parlament în 2021.

PENSII 2022. Câţi bani trebuie să plăteşti pentru şase ani de vechime în muncă

Citeşte şi Vechime în muncă 2022. Cum poţi dovedi câţi ani ai muncit. Toţi românii trebuie să ştie asta

Conform ultimelor date oficiale, peste 14.000 de persoane care nu aveau suficientă vechime în muncă au vrut să iasă mai devreme la pensie, fără să piardă bani. Este vorba în special de români care au lucrat în străinătate sau au muncit la negru.

Potrivit statisticilor, contribuţiile la pensii sunt la nivelul salariului minim brut pe economie, de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că oamenii dau lunar câte 638 de lei. Astfel, cei care vor să iasă mai devreme la pensie însă nu au suficienţi ani de muncă, pot cumpăra şase ani de vechime cu aproape 46.000 de lei, potrivit mediaflux.ro. 

De asemenea, românii pot cumpăra şi un an, doi sau trei de vechime, în funcţie de câti au nevoie.Banii trebuie plătiţi în avans, însă există posibilitatea ca plăţile să se facă în rate.

În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

Citeşte şi Românii pot afla online ce vechime în muncă au acumulat. Care sunt paşii şi ce alte informaţii mai sunt disponibile