Pensii 2022. Câţi bani vor primi în plus pensionarii după recalcularea pensiilor. Şeful Casei de Pensii explică formula de calcul a pensiei

Şeful Casei de Pensii a explicat câţi bani vor primi pensionarii în plus după recalcularea pensiilor şi care este formula de calcul a pensiei. Daniel Baciu a anunţat cât mai durează digitalizarea dosarelor de pensii.

12 mai 2022, 08:39
Pensii 2022. Câţi bani vor primi în plus pensionarii după recalcularea pensiilor. Şeful Casei de Pensii explică formula de calcul a pensiei
Pensii 2022. Şeful Casei de Pensii, anunţ privind pensiile românilor

Pensii 2022. Şeful Casei de Pensii a anunţat ce se întâmplă cu pensiile românilor. Daniel Baciu a explicat câţi bani în plus vor primi pensionarii după ce se va finaliza recalcularea pensiilor.

Pensii 2022. Şeful Casei de Pensii, anunţ privind pensiile românilor

Şeful Casei de Pensii a explicat cât mai durează digitalizarea dosarelor de pensie şi cum se face evaluarea acestor dosare.

Citeşte şi Veste proastă pentru pensionari: USR acuză guvernul refuză să direcţioneze sume imense către fondurile de pensii

„Aici este un birou special amenajat pentru colegii care lucrează numai la evaluarea acestor dosare de pensii aflate în plată. Suntem la Sectorul 4 şi în momentul de faţă ne apropiem la aproape 50% de dosare evaluate, aici în Sectorul 4.

La nivel naţional am trecut de 2 milioane de dosare evaluate. Suntem în grafic, avem un ordin de ministru care spune că până la sfârșitul acestui an trebuie să încheiem evaluarea acestor dosare.

Urmărim două lucruri principale. Practic, trebuie să digitalizăm toate aceste dosare şi trebuie să picăm pe același punctaj pe care respectivul le-a avut când a ieşit la pensie”, a explicat Daniel Baciu.

Cum se calculează pensia

Daniel Baciu a explicat cum se calculează pensiile românilor, dând drept exemplu cazul unui român ce a avut un stagiu de cotizare de 38 de ani.

„Pensiile se calculează pe contributivitate. Deci contează ce salarii a avut de-a lungul întregii activități. Toți am trecut printr-o carieră profesională, la început am avut salarii mai mici, de debutant, după aceea salariile cresc proporțional în funcție de modul cum reușim să avansăm în carieră.

Se calculează acest punctaj mediu anual, se face o medie a tuturor veniturilor, nu se iau în calcul ultimele venituri

Mai exact, orice pensionar când a ieşit la pensie are o decizie de ieșire la pensie. Ne uităm, în principal, la stagiul de cotizare realizat, care are două componente:  stagii contributive şi stagii necotributive. Al doilea paramentu pe care îl urmărim este numărul total de puncte. Acest domn a realizat un stagiu 38 de ani o lună şi 20 de zile şi are un total de puncte 23,1875.

Este un stagiu de 22 de ani realizat în grupa a doua de muncă (n.r tricotaj) la care se adaugă un spor anual, astfel încât cu cei 5 ani de condiţii normale realizare ajunge la acest stagiu de 38 de ani.

În momentul de faţă el are un punctaj mediu de 0.8164 pe care îl înmulțim cu valoarea actuală a punctului de pensie care este de 1586 de lei şi veți obține pensia actuală în plată.(…)

Datele sunt luate din aplicația informatică şi atunci când ele nu corespund colegii mei intră pe dosar să-l revizuiască. Este un proces premergător recalculării acestor dosare.Pensiile se calculează pe contributivitate. Deci contează ce salarii a avut de-a lungul întregii activități.

Toţi am trecut printr-o carieră profesională. La început am avut salarii mai mici, de debutant. După aceea salariile cresc proporțional în funcţie cu modul în care avansăm în carieră.

Când se calculează acest punctaj mediu anual se face o medie a tuturor veniturilor”, a explicat Daniel Baciu la Antena 3.

Citeşte şi Pensii 2022. Marius Budăi, anunţul momentului pentru milioane de pensionari. Este vorba de mulţi bani pierduţi


loading...
Partenerii noștri