Pensii 2022: Cine poate beneficia de recalcularea pensiei și cum se poate cere acest lucru 

Pensii 2022: Pensia poate fi recalculată chiar și în condițiile în care unele persoane aleg să continue activitatea după ce au ieșit la pensie.

08 mai 2022, 23:22
Pensii 2022: Cine poate beneficia de recalcularea pensiei și cum se poate cere acest lucru 

Pensii 2022: Cei care doresc să și se recalculeze pensiile trebuie să depună o cerere pentru acest lucru astfel că vor fi luate în calcul și noile contribuții plătite, în continuare, scrie dcbusiness.ro Așadar, cei care realizează stagiu de cotizare și după vârstă de pensionare beneficiază de acest drept, conform art.107 din Legea pensiilor.

Potrivit Legii nr.263/2010 „Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia (…)”.

Pensii 2022. Bani în plus pentru aceşti români, anunţul făcut de Marius Budăi
Așa cum spuneam și mai sus, recalcularea pensiei poate fi cerută ce cei care își continuă activitate și după ce au ieșit la pensie dar și cei care nu au depus toate actele necesare pentru calcularea corectă a pensiei. De pildă o adeverință de vechime care a fost omisă sau procurată mult mai târziu.

Pensii 2022: Astfel, cererea de recalculare a pensiei se depune la casa de pensii de care solicitantul aparține. Cererea se poate descărca de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice.

Cine poate beneficia
Conform art.107 din Legea nr.263/2010 se spune că „Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia. (4) Pensionarii pentru limita de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicită recalcularea pensiei, în condițiile legii”.

Pensii 2022: Când se primește pensia recalculată
Tot la art. 107 din Legea pensiilor apune că sumele rezultate în urma recalculării se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea. Așadar, după ce recalcularea a fost aprobată și realizată, în condițiile legii, începând cu luna care urmează persoanele pot primi o pensie mai mare, după caz.

Marius Budăi se ia de gât cu UE: „Fiecare stat membru trebuie să aibă o anumită independenţă în a decide politica salarială, de pensii”
Deocamdată este încă, în vigoare, legea nr.263/2010 iar începând cu data de 1 septembrie 2023, aceasta va fi înlocuită cu Legea 127/2019.

Potrivit OUG 8/2021, care a apărut în Monitorul Oficial în luna februarie 2021, aplicarea legii 127/2019 a fost amânată, deși fusese programată să între în vigoare la 1 septembrie 2021, scrie dcbusiness.ro.