Pensii 2022. Cine se poate pensiona în acest an, anunţ important pentru viitorii pensionari

Potrivit prevederilor legale în vigoare în România, pentru a ieşi la pensie stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii trebuie să fie complet. Doar aşa românii se pot pensiona la atingerea vârstei standard de pensionare.

19 aug. 2022, 08:56
Pensii 2022. Cine se poate pensiona în acest an, anunţ important pentru viitorii pensionari

Pensii 2022. În prezent, în România vârsta de pensionare este diferită la bărbaţi şi femei. Pentru a ieşi la pensie, atât femeile, cât şi bărbaţii trebuie să aibă stagiul minim de cotizare la sistemul public de pensii.

Pensii 2022. Cine poate ieşi la pensie în acest an, care sunt condiţiile

Citeşte şi Ministrul Muncii, anunțul momentului privind pensiile românilor. Când vor primi pensionarii suplimentul de 250 de lei pentru luna august. EXCLUSIV

Potrivit reglementărilor aflate în vigoare, românii care au cotizat cel puţin 15 ani la sistemul public de pensii se pot pensiona anul acesta după ce ating vârsta standard de pensionare. Menţionăm că stagiul complet de cotizare la sistemul de pensii este de 35 de ani.

În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 61 de ani pentru femei. Menţionăm că vârsta de pensionare în cazul femeilor urmează să crească treptat până în 2030.

Ce bărbaţi se pot pensiona în 2022

Bărbaţii care vor să se pensioneze în 2022 trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

Vârsta standard de pensionare împlinită: 65 de ani

Stagiul minim de cotizare realizat: 15 ani

Stagiul complet de cotizare realizat: 35 de ani

Bărbaţii care au lucrat în condiţii grele beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Ce femeie se pot pensiona în 2022

În cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este de 61 de ani, urmând ca până în 2030 aceasta să crească la 63 de ani. Diferit faţă de bărbaţi este şi stagiul complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani.

În perioada în perioada de la începutul anului, ianuarie – martie 2022, au putut să iasă la pensie femeile care au împlinit vârsta standard de 61 de ani și nouă luni, cu stagiul  minim de cotizare realizat de 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și nouă luni.

În perioada în perioada mai-iulie 2022 au putut să iasă la pensie femeile care au împlinit vârsta standard de pensionare de 61 de ani și zece luni, cu stagiul minim de cotizare realizat de 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și zece luni.

În această toamnă în perioada septembrie – noiembrie 2022 vor putea ieși la pensie femeile cu vârsta standard de pensionare împlinită de 61 de ani și 11 luni, stagiul minim de cotizare realizat 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și 11 luni

Începând de anul viitor se va trece la vârsta standard de pensionare pentru femei de 62 de ani.

În mod similar bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare proporțională cu perioada de timp lucrată în condiții grele, potrivit dcbusiness.ro. 

În plus, femeile au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Cele care optează să lucreze până la 65 de ani, chiar dacă se puteau pensiona, nu se mai pot răzgândi ulterior.

Citeşte şi Pensii 2022, veşti bune pentru 8 milioane de români: Pilonul II a recuperat deja peste jumătate din scăderile din acest an