Pensii 2022, formula de calcul a pensiei. Verifică dacă şi cum îţi creşte pensia

Exemplu de calcul pornind de la stagiul de cotizare realizat și numărul de puncte. Cum se calculează suma primită și de ce DEPINDE câţi bani vor primi pensionarii.

27 apr. 2022, 09:40
Pensii 2022, formula de calcul a pensiei. Verifică dacă şi cum îţi creşte pensia

Pensii 2022. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a vorbit despre stadiul proiectului de recalculare a pensiilor. „Noi ne propunem ca până la sfârşitul acestui an să încheiem acest proces de evaluare, întreg procesul de evaluare premergător recalculării.  Trebuie ca undeva pe la sfârşitul anului curent şi începutul anului viitor deja să avem un draft deja de act normativ pe care să-l prezentăm în Parlament, în consultare publică.

Recalculare pensii 2022. Marius Budăi, anunţ de ultimă oră pentru pensionari: „Am spus foarte clar şi aşa şi facem”
S-a semnat un contract de consultanţă cu Banca Mondială. Ei ne cer foarte multe date cu privire la tipul de pensionari, cu privire la nivelul de venituri, la evoluţia demografică ce va avea loc în viitorii cel puţin 50 de ani. Ulterior ne vor prezenta nişte studii de care va trebui să ţinem cont. Evident că legea o vom face noi. Deja colegii noştri lucrează, avem un colectiv de specialişti şi lucrăm la noul act normativ”, a explicat, Daniel Baciu.

Pensii 2022. Exemplu despre suma cu care ar putea creşte o pensie recalculată
„Recalcularea urmărește eliminarea inechităților din sistem. Ele nu există pentru că au fost făcute calcule greșite de colegii mei. Sunt dosare de 20-30 de ani când legislația era alta la momentul respectiv. Adică acel număr de puncte se raporta la alt stagiu de cotizare care este în prezent.

Acestea sunt neechitățile pe care noi trebuie să le corectăm, în sensul că aceeași persoană care a ieșit la pensie acum 20 de ani și are același stagiu de cotizare trebuie să aibă aceeași pensie cu unul ca el. În sensul că cel care are pensia inferioară trebuie adus la nivelul pensiei superioare. Dacă există același număr total de puncte, adică omul a avut același stagiu de cotizare și a avut aceeași remunerație de-a lungul a 20-30 ani, trebuie să aibă aceeași pensie”, a explicat Daniel Baciu.

Majorare PENSII 2022. Ministrul Muncii vrea să crească pensiile românilor cu banii de pe gazele din Marea Neagră
Daniel Baciu a dat exemplul a doi pensionari, tapițeri de profesie, dintre care unul avea 2,000 de lei, altul avea 2200.

Preşedintele CNPP a spus că, în acest caz, cel cu 2,000 de lei să primească 2,200 după recalculare.  „Dacă au același număr de puncte. De fapt, asta urmărim indiferent de anul pensionarii, la contributivitate egală trebuie să avem pensii egale”, a completat Daniel Baciu.

Spre exemplu, cazul unui bărbat care are un stagiu de 38 de ani o lună și 20 de zile și are un total de puncte de 23,81575. Are 22 de ani realizați în grupa a doua de muncă, aceștia sunt anii cotizați. La ei se adaugă un spor de ani în plus aferent grupei a doua de muncă, astfel încât, cu cei cinci ani de condiții normale realizate, ajunge la acest stagiu de 38 de ani, o lună și 29 de zile.

A lucrat în tricotaj, efectiv a lucrat 22 de ani și 24 de zile în grupa a doua, respectiv cinci ani în condiții normale. Deci, după 27 de ani de muncă, în momentul de față a ajuns la un punctaj mediu de 0,8164 pe care îl înmulțim cu valoarea actuală a punctului de pensie de 1586 de lei și vedem că are în jur de 1.500 de lei”, a explicat, pentru Antena 3, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

„Noi ne propunem ca până la sfârşitul acestui an să încheiem acest proces de evaluare, întreg procesul de evaluare premergător recalculării. Trebuie ca undeva pe la sfârşitul anului curent şi începutul anului viitor deja să avem un draft deja de act normativ pe care să-l prezentăm în Parlament, în consultare publică.

S-a semnat un contract de consultanţă cu Banca Mondială. Ei ne cer foarte multe date cu privire la tipul de pensionari, cu privire la nivelul de venituri, la evoluţia demografică ce va avea loc în viitorii cel puţin 50 de ani. Ulterior ne vor prezenta nişte studii de care va trebui să ţinem cont. Evident că legea o vom face noi. Deja colegii noştri lucrează, avem un colectiv de specialişti şi lucrăm la noul act normativ”, a explicat, pentru Antena 3, Daniel Baciu.